19 december 2007

PvdA fractie: Amsterdamse lucht moet schoner

In de notitie “Schonere lucht voor Amsterdam” geeft de PvdA aan hoe de lucht schoner kan, zonder dat de parkeertarieven daarvoor overal in de stad omhoog hoeven. De Europese normen voor stikstof en fijnstof worden regelmatig overschreden in Amsterdam. Dat is slecht voor de gezondheid van Amsterdammers en hun kinderen. Bovendien kunnen bouwprojecten erdoor gehinderd worden.

De binnenstad moet veel autoluwer, vindt de PvdA. Een verkeersmanagement systeem moet de doorstroming verbeteren en tegelijkertijd kunnen delen van de binnenstad prima autoluw gemaakt worden. Myrjam Bergervoet: “De Amsterdamse binnenstad is een parel waar wonen, werken, toerisme en winkelen samengaan. Het is niet nodig dat iedereen deze binnenstad met de auto kan bereiken. Dit moet zoveel mogelijk behouden worden aan bestemmingsverkeer en bewoners”.

Bronmaatregelen kunnen de luchtvervuiling voor een groot deel terugdringen. De PvdA vindt de milieuzone voor vrachtauto’s en bestelwagens en alle andere aangekondigde bronmaatregelen van het College een goed idee. Daarbij wil de PvdA dat het rijden van een schone auto wat meer beloond wordt door de eigenaar van een relatief schone auto voorrang te verlenen voor een parkeervergunning. Ook vindt de PvdA dat de oudste dieselsauto’s versneld verwijderd moeten worden door middel van een premie.
Er moeten extra P + R’s worden aangelegd en het openbaar vervoer moet optimaal zijn, zeker van en naar de P +R’s. De digitale informatievoorziening m.b.t. beschikbare parkeerplaatsen moet veel beter en al vanaf de ring zichtbaar zijn.

De PvdA vindt dat er ook een taak ligt bij het Rijk als het gaat om het vinden van oplossingen voor het probleem van de luchtkwaliteit. Zo heeft invoering van 80 kilometer op de gehele ring een zeer positief effect op de luchtkwaliteit. Ook zou er snel een start gemaakt moeten worden met de invoering van rekeningrijden.

Voor meer informatie:
– Myrjam Bergervoet (woordvoerder Verkeer) 06-40766831
– Carol Rock Persvoorlichter 020-552 3467 / 06-249 178 32
– www.pvdaamsterdam.nl