5 december 2007

Antwoord college op shortstaynotitie

Het College van B&W heeft op 4 december een stedelijk beleid voor ‘short stay’ verhuur vastgesteld. De PvdA had hier in februari via een ingediende raadsnotitie om gevraagd nadat was gebleken dat het ontbrak aan regelgeving omtrent de korte termijn verhuur van appartementen.

Short stay voorzieningen werden beschouwd als illegaal, omdat er op deze wijze woningen zouden worden onttrokken aan de woningvoorraad en de woning een andere bestemming krijgt dan wonen. Bij handhavingsacties kwam het dan wel voor dat neiets vermoedende zakenmensen van hun bed gelicht werden. Er worden in Amsterdam, met name in de binnenstad, naar schatting zo’n 800 appartementen in de particuliere sector voor korte termijn verhuurd aan bijvoorbeeld ex-pats, congres- beurs- en symposiabezoekers en artiesten die tijdelijk in Amsterdam verblijven. Het betreft ongeveer 0,4% van de woningvoorraad. Wij vinden het bij het imago en de performance van Amsterdam als topstad horen dat er ook een goed en gastvrij expatbeleid is.

We zijn verheugd dat B&W in overleg met de stadsdeelbesturen met voorstellen voor stedelijk beleid komt. Wij hadden daar in onze notitie om gevraagd. Een aantal van onze aanbevelingen zijn overgenomen in het voorstel van B&W, dat overigens na de inspraak die thans van start gaat nog zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Zo is het niet toegestaan appartementen uit de sociale huurvoorraad te verhuren en is short stay mogelijk voor een verblijf van minimaal één week.Ook het idee van een stedelijk quotum opgenomen in onze raadsnotitie vinden wij in de voorstellen van B&W terug. Wij gaan de voorstellen van B&W nu verder bestuderen en de reacties uit en op de inspraak afwachten. Daarna komen de vostellen in de gemeenteraad aan de orde en zullen we met ons standpunt komen.


Klik hier voor de notitie over Shortstay van Hetti Willemse