‘Meer visie op architectuur met inbreng burger’
De Amsterdamse PvdA fractie vindt dat Amsterdammers meer betrokken zouden moeten worden bij het woningbouwproces. Gebouwen moeten niet op zichzelf staan in een anonieme lege ruimte, maar een onderdeel vormen van hun omgeving èn de bewoners.
Hetti Willemse (woordvoerder Volkshuisvesting): “Het geheel moet meer zijn dan de som van de afzonderlijke gebouwen. We streven naar een eigen Amsterdamse kwaliteit”.
De notitie “Prachtstad eens en voor altijd” is de definitieve versie van de discussienotitie Amsterdam Prachtstad en zal deze week aan het College van B&W worden aangeboden door Hetti Willemse en Michiel Mulder.
De raadsleden vinden het jammer dat woningen soms na 30 jaar alweer rijp lijken voor de sloop en willen een debat over kwaliteit van woningen en de woonomgeving. Is er nog wel sprake van een eigentijdse Amsterdamse stijl die lang meegaat en niet te ver afstaat van wat Amsterdammers mooi vinden?
Het College van B&W zou in debat moeten gaan met de stad over wat gewenste stedenbouwkundige ontwikkelingen zijn en wat niet. De raadsleden doen een aantal concrete voorstellen:
– Een meerjarenvisie op een herkenbare en duurzame (een lang leven beschoren)
stedenbouw en architectuur die recht doet aan de wensen van mensen is nodig
– Een sociale effectrapportage waarbij de leefbaarheid bij bouwplannen in kaart wordt gebracht en getoetst
– Bezie de gehanteerde afschrijvingstermijnen en de mate waarin waardeontwikkeling van het vastgoed in de toekomst meeweegt bij investeringsbeslissingen
– Een ontwikkelcompetitie zoals in Almere waarbij uiteindelijk de vraag van de toekomstige bewoners bepaalt hoeveel welke ontwikkelaar mag bouwen.
– Zorgen dat elke vier jaar de welstandscriteria onderwerp van het politieke debat zijn, waarbij wordt stilgestaan bij de vraag:hoe wil men dat de stad eruit ziet?
– Draag ook de 20e eeuwse architectuur die Amsterdam rijk is, zoals de Amsterdamse school ook internationaal uit en in de toeristengidsen.