Aanpak radicalen te traag;
PvdA-aanvoerster Van der Garde is getreuzel zat
door Jarco de Swart
Het gemeentebestuur treuzelt veel te lang met een stads-brede aanpak van radicaliserende jongeren. Dat vindt PvdA-fractievoorzitter Manon van der Garde, die nu het initiatief neemt om het college aan te sporen tot actie en 1,2 miljoen beschikbare euro’s eindelijk te benutten.
De meest in het oog springende ideeën die de aanvoerster van de grootste raadsfractie opwerpt, zijn de invoering van een sociale dienstplicht voor radicaliserende jongeren en verplichte lessen in Nederlandse normen en waarden. Daarnaast wil zij dat grote delen van het lopende actieplan tegen radicalisering uit Slotervaart wordt uitgerold over de hele stad. Hierbij moet het college het voortouw nemen, vindt Van der Garde.
Bommen
"De sociale dienstplicht kan goed zijn om te leren wat er speelt in de omgeving, door bijvoorbeeld in een bejaar-den- of verpleeghuis te werken. Het kan ook leiden tot het delen van normen en waarden. Ik zeg niet dat je er alles mee kan voorkomen, maar je kan hen zo wel betrekken bij de maatschappij. Je moet proberen ervoor te zorgen dat niemand behoefte heeft om bommen te maken."
De lessen in normen en waarden zouden moeten gaan over zaken als de grondwet, de verhouding tussen mannen en vrouwen, de tolerantie tegenover homo’s en andersgelovenden en de universele mensenrechten. De manier waarop der-gelijke zaken op school worden besproken stelt Van der Garde nu niet gerust.
Uit recente onderzoeken blijkt dat ongeveer twee procent van de Amsterdamse moslimjongeren ontvankelijk is voor radicaal gedachtegoed. Bovendien blijken veel Marokkaanse en Turkse jongeren zich ontheemd te voelen.Volgens Van der Garde wordt daarmee de voedingsbodem voor radicalisering groter.
Met het uitbrengen van haar ideeën wil Van der Garde het college zo snel mogelijk tot actie aanzetten. "Ze zeggen al zolang dat ze ergens mee komen, maar dat duurt te lang."