28 november 2007

‘Asscher: “meer hotels nodig”

AMSTERDAM – Amsterdam moet in hoog tempo meer hotels krijgen. Tot 2015 moeten er negenduizend hotelkamers bij komen.

Nu zijn er ruim 18.000 hotelkamers in de stad.

"De plannen voor de uitbreiding moeten over drie jaar klaar zijn," zegt wethouder Lodewijk Asscher in een toelichting op de Hotelnota.

Asscher vindt het onverteerbaar dat Amsterdam al jaren kampt met een groot tekort aan hotelkamers. "Ik heb gezegd dat het voor de economische groei van Amsterdam, het toerisme en de zakenwereld essentieel is dat het aantal hotels in de stad fors toeneemt. Dat is cruciaal voor een topstad. Op dit moment is de bezettingsgraad van de hotels in de stad, na die in Londen, de hoogste van heel Europa."

Asscher ziet het toerisme als een belangrijk middel tegen werkloosheid en de daarbij horende instabiliteit van jongeren. "Het toerisme is een belangrijke banenmotor voor lager opgeleid personeel."

Volgens Asscher heeft ook stadsdeel Centrum, waarvan de deelraad zich bij diverse gelegenheden tegen een explosieve uitbreiding van het aantal hotelkamers heeft gekeerd, zijn plan omarmd. In het centrum zullen er over acht jaar duizend hotelkamers meer moeten zijn.

De nieuwe VVD-bestuurder van Centrum, Erik Koldenhof, steunt Asscher, maar de PvdA en GroenLinks vinden de naar buiten gebrachte groeicijfers voorbarig.

Ruim 66 procent van de hotels staat al in het centrum. Achttien procent staat in Zuid en zeven procent in Oud-West.

Ook het aantal hotels, ongeveer 350, waarvan ruim 230 in de grachtengordel, moet fors toenemen. Asscher: "We moeten vooral het water in de stad benutten." Hij noemt als mogelijke nieuwe plekken het IJ, IJburg, de Sloterplas, de Gaasperplas en de Nieuwe Meer.