26 november 2007

Kinderen op de Wallen

Elke zes weken gaan we, Wanneke Sabatino (deelraad Centrum) en Anne Graumans (gemeenteraad), op pad op de Wallen. Na een avond over kunst en cultuur op de Wallen en een rondje ondernemers op de Wallen waren we deze vrijdag te gast bij het Kinderdagverblijf Juliana en bij een vader van jonge kinderen. Hoe staat het met de kindvriendelijkheid van de Wallen en hoe zit het met de balans van wonen, werken, spelen en leven op de Wallen.

Het kinderdagverblijf Juliana zit letterlijk tussen de ‘ramen’ op het Oudekerksplein. De stalen voordeur geeft toegang tot een klein paradijs waar op dit moment 40 kinderen op de kinderopvang zitten. Een grote tuin en dakterrassen bieden buitenruimte. Er is een wachtlijst voor de babyopvang, maar er is een tekort aan peuters. “Wanneer de kinderen een jaar of 2-3 zijn, verhuizen de gezinnen uit de binnenstad naar de randen van de stad of naar een andere gemeente”, aldus Liesbeth, directeur van Juliana. “Het heeft voordelen om op de Wallen te zitten, zo is er veel toezicht op straat en wordt het hier ongelooflijk goed schoon gehouden. We verschuilen ons hier ook niet achter de stalen voordeur, maar trekken er met de bolderkar op uit. Als er iets te doen is in de buurt, dan gaan we er met de kinderen heen. Met Sint Maarten hebben we een lampionnentocht om de Oude Kerk gelopen.” Een tweede dakterras stond al half in de steigers maar blijkt toch niet mogelijk te zijn omdat de constructie van het dak dan versterkt dient te worden. “Eigenlijk heb je die buitenruimte nodig als je midden op de Wallen zit: wij hebben geen speeltuin of park in de buurt om de kinderen lekker buiten te laten spelen.” De oproep is duidelijk!

Iwan, vader van een zoon van 7 en een dochter van 2, zou nergens anders willen wonen. “De sociale samenhang is hier groot en je kent de mensen uit de buurt en alle winkeltjes. De enige overlast die echt vervelend is, komt van ongemanierde toeristen.” Iwan woont in een zijstraat van de Kloveniersburgwal, zijn tuin grenst aan een pleintje dat doorkruist wordt door 3 stegen. De stegen zijn allen afgesloten wat de binnenplaats een echte oase maakt. “De stegen zijn niet voor niets afgesloten en van tijd tot tijd hoor je geruchten dat ze weer open moeten, maar doe dat niet. Toeristen zijn altijd welkom om te komen kijken, maar een avondopening zal veel overlast veroorzaken die niet te voorkomen is door meer toezicht”, aldus Iwan. Over het sluiten van de ramen is hij dubbel: “Je moet voorkomen dat de steegjes op de Wallen net zo rustig worden als de zijstraatjes van de Kalverstraat en Nieuwendijk, dat maakt de boel alleen maar onveiliger.”

Onze conclusie na deze ochtend? Opgroeien op de Wallen vraagt om veel inventiviteit van de ouders en van de kinderopvang. Er is namelijk weinig tot geen normale buitenruimte om te spelen. De vraag naar afgesloten buitenruimten is daarmee duidelijk. Een mooie taak voor gemeenteraad en stadsdeel om mee te helpen dit verder te ontwikkelen.


Anne Graumans is raadslid sinds 2006 en woordvoerder kunst en cultuur. Klik hier voor het rondje ‘Kunst aan tafel op de wallen’‘ en ‘ondernemers op de wallen’