21 november 2007

Kinderbijslag naar coach

AMSTERDAM – Ouders van jongeren die overlast veroorzaken, kunnen hun kinderbijslag verliezen. Het geld kan vervolgens worden gegeven aan een gezinscoach, die zich met de opvoeding bemoeit.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst bestaan er voldoende mogelijkheden voor dit idee van de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher. Een woordvoerder van Asscher zegt dat het bijvoorbeeld mogelijk wordt op te treden tegen ouders van ‘Slotervaartjongeren’ die zich nergens wat van aantrekken.

Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marchouch klaagde eerder deze week over ouders die hun kinderen ’s avonds de straat op lieten gaan, ondanks zijn oproep hen binnen te houden vanwege de onrust.

In antwoord op Kamervragen stelt Ter Horst dat de Sociale Verzekeringsbank kan besluiten de kinderbijslag uit te keren ‘aan een ander dan de rechthebbende ouder’, als ‘de kinderbijslag evident niet ten goede komt aan het kind’. Asscher pleitte al eind 2005 hiervoor. Hij gaat met collega-wethouder Hennah Buyne bezien waar de maatregel kan worden opgelegd.

"Het gaat ons om ouders die er welbewust met de pet naar gooien," aldus Asschers woordvoerder. "Het is een stok achter de deur waarmee we Marcouch kunnen helpen, net als andere stadsdeelvoorzitters die kampen met soortgelijke problemen."