21 november 2007

Expeditie de Baarsjes, een succes

Ze zijn goed bezig in de Baarsjes. Hoewel deze zin voor cynici onder ons reden is voor negatieve gedachten, is dit toch een oprechte bevinding.

Vrijdag, 9 november trokken raadsleden, deelraadsleden en de immer enthousiaste Jonge Socialisten de Baarsjes in om poolshoogte te nemen van wat er in het stadsdeel gebeurt.

Met Expeditie de Baarsjes is een bijzondere serie van start gegaan, waarbij de Amsterdamse PvdA alle stadsdelen wil gaan ‘exploreren’. Bewoners, ondernemers, onderwijzers, belangenverenigingen, jong en oud, Amsterdammer of import Amsterdammer, naar iedereen werd aandachtig geluisterd.

Maar liefst 40 mensen, ondernemers, mensen uit de zorg, onderwijzers, huisvesters en mensen die op het gebied van veiligheid veel werk verzetten werden uitgebreid geïnterviewd. Ze gaven allemaal hun visie op alle goede en de slechte dingen in de Baarsjes. In tegenstelling tot de meeste andere enquêtes vroegen wij de betrokkenen ook met eigen oplossingen te komen.

Voorstellen die mensen zelf aandroegen, waren bijvoorbeeld dat ze graag zagen dat de Opstapper uitgebreid wordt naar de Baarsjes. (over de lange grachten), een ‘groene golf’ door de Jan van Galenstraat, kunst en cultuur inzetten voor integratie, voortgezet onderwijs in het stadsdeel zelf, stadsdeel moet een actievere rol spelen in het stimuleren van gemengde scholen, meer en gevarieerder horecagelegenheden, de trouwzaal van het Sieraad ook gebruiken als theaterzaal, een dubbeltjeszone in winkelstraten. Dit is slechts een greep uit de vele ideeën die genoemd werden.

Over het algemeen zijn de bewoners van De Baarsjes gelukkig. De herprofilering, mooie nieuwe woningen, schone straten, gezellig gevels, goed onderwijs veel voorzieningen en bewonersinitiatieven dragen daaraan bij. Maar ook de minpunten werden niet genegeerd: overlast van hangjongeren in een aantal buurten, ondanks de herprofilering is er toch nog een duidelijke tweedeling (wit vs zwart, ‘arm’ vs yup) in de buurten merkbaar. Bewonersinitiatieven worden te weinig gestimuleerd (financieel) en de politie treedt niet genoeg op tegen overlast veroorzakende jongeren. Dit moet beter.

In een vol Art Centre werden ’s avonds de resultaten van alle interviews gepresenteerd. Onder het genot van drankjes en hapjes praatten betrokkenen nog een tijdje na. Een zeer geslaagde dag, met vele enthousiaste vrijwilligers, veel nieuwe kennis en frisse ideeën. Maar het allerbelangrijkst: een behoorlijke stap dichter bij de bewoners. “Volgend jaar weer”, werd er geroepen. En dat zijn we zeker van plan, door heel Amsterdam.

In Amsterdam leven veel goede ideeën. Natuurlijk komen wij ze halen. Maar u kunt ze ook brengen. Bij ons. De politiek. Dat kan door simpelweg een (deel)raadslid te bellen of te mailen. Wij willen de lijnen met de bewoners zo kort mogelijk houden en staan altijd open voor suggesties en ideeën. Bezoek ook eens een spreekuur waar elke week PvdA’ers voor u klaar zitten om u te helpen.