21 november 2007

Actieplan leidt werkloze naar vacatures in haven

De gemeente Amsterdam start een groot offensief om personeel te werven voor de havens. De bedrijven daar staan te springen om werknemers op lager en middelbaar niveau, terwijl juist in deze categorie veel werklozen zijn. Aan deze ‘mismatch’ tussen vraag en aanbod moet de grootscheepse campagne een einde maken.

Vandaag presenteren de wethouders Lodewijk Asscher (Economische Zaken) en Hennah Buyne (Werk en Inkomen) hun actieplan dat de vacatures in de havenbedrijven moet gaan vullen.

Vergrijzing

Eerder dan in andere Amsterdamse bedrijven slaat in de haven de vergrijzing nu al toe, zodat op korte termijn vervangend personeel nodig is. Maar de haven heeft een negatief imago, het werk zou smerig zijn en matig worden beloond. Voorlichting op scholen moet hier verandering in brengen. In het actieplan wordt betere samenwerking tussen onderwijs en havenbedrijven bepleit naast het creëren van stageplekken, vooral in technische functies.

Concreet komt er een project voor de vestiging van het Japanse Hitachi aan de Amerikahaven, dat vijftig medewerkers zoekt op het gebied van techniek en assemblage. Hiervoor worden uitkeringsgerechtigden gezocht die zullen worden opgeleid tot het geschikte niveau.

Bij het ROC Amsterdam komt een opleiding logistiek, die zowel op de zeehaven als op luchthaven Schiphol gericht is.

De gemeente wil een einde maken aan de huidige praktijk dat veel vacatures in de haven niet worden gemeld bij het Centrum voor Werk & Inkomen (CWI). Werkgevers doen nu vaak een beroep op het zittende personeel om bijvoorbeeld over te werken of huren tijdelijke krachten in.

Werkgevers krijgen de mogelijkheid om mensen met een ‘no risk-polis’ in dienst te nemen. Het gaat om langdurig werklozen, die moeilijk aan de bak komen. Hun risico’s als ziekte, uitval of lagere prestaties worden voor de werkgevers gecompenseerd. In het actieplan wordt een proefproject aangekondigd.

De haven biedt met 932 bedrijven werk aan 20.000 mensen, vijf procent van de totale werkgelegenheid in Amsterdam.