Onderzoek verzelfstandigen haven
De gemeente laat onderzoeken of de haven van Amsterdam verzelfstandigd moeten worden.
Wethouder Lodewijk Asscher van Havenzaken heeft dat toegezegd aan minister Camiel Eurlings van verkeer en waterstaat. Verzelfstandiging van kan volgens Eurlings de door Amsterdam gewenste aanleg van een tweede sluis bij IJmuiden dichterbij brengen.
Asscher ziet er weinig in. "Ik wil best kijken naar verzelfstandiging van het havenbedrijf," zegt hij, "maar ik geloof niet dat we daarmee geld binnenhalen."
Amsterdam en de provincie hebben Eurlings gisteren toegezegd op zoek te gaan naar bedrijven die willen meebetalen aan de sluis. Asscher: "Of dat lukt, weet ik niet, dat moeten we nu juist onderzoeken." Eerder zegden Amsterdam (45 miljoen euro) en de provincie (35 miljoen) al bijdragen toe. De sluis kost ten minste vijfhonderd miljoen euro.
Amsterdam hoeft er niet op te hopen dat de sluis er binnen afzienbare tijd ligt. Alle onderzoeken en procedures duren ten minste negen jaar, pas daarna kan de bouw beginnen. Het is dan aannemelijk dat de sluis op zijn vroegst in 2018 in gebruik kan worden genomen. Volgens Amsterdam is een nieuwe sluis al in 2013 onontkoombaar. Asscher: "Het probleem is dat je een sluis wel te laat kunt aanleggen, maar nooit te vroeg. Er is echt haast bij."
Het Centraal Plan Bureau (CPB) bevestigde gisteren in een onderzoek dat de Amsterdamse haven zo snel groeit dat tussen 2010 en 2020 een nieuwe sluis nodig kan zijn. Komt de overslag in Amsterdam boven de negentig miljoen ton per jaar uit, dan ontstaan voor de sluis in IJmuiden files. Vorig jaar bedroeg de overslag in de Noordzeekanaalhavens 86 miljoen ton
Eurlings laat opnieuw onderzoek doen naar de kosten en de opbrengsten van een tweede sluis. Twee keer eerder berekende het CPB dat de kosten van de aanleg, niet opwogen tegen de maatschappelijke opbrengsten van zo’n sluis. Mocht het onderzoek opnieuw uitwijzen dat de aanleg onrendabel is, dan komt de sluis er niet, erkent Asscher. "Als de kosten-batenanalyse negatief is, dan moet je het niet doen."
De onderzoeken nemen acht tot negen maanden in beslag