14 november 2007

Licht uit achter veel ‘ramen’ op Wallen: ‘Vergunning intrekken is niet genoeg’

Amsterdam gaat het aantal prostitutieramen, coffeeshops en gokpaleizen fors terugdringen door vergunningen in te trekken en de panden samen met grote investeerders op te kopen. Locoburgemeester Lodewijk Asscher wil op deze manier de ‘criminele infrastructuur’ in de stad slopen en criminelen verjagen.

Volgens hem is het niet genoeg om de vergunningen voor bordelen en andere duistere zaakjes uit de malafide hoek te halen. Zolang niet ook het eigendom van de panden overgaat in bonafide handen, vreest hij dat de binnenstad een aanzuigende werking houdt op georganiseerde criminaliteit.

De aankondiging van Asscher komt niet op een toevallig moment. De stad staat op het punt via NV Stadsgoed bijna twintig sekspanden van Wallenkoning Charles Geerts in handen te krijgen. Ingewijden bevestigen dat de deal tussen Stadsgoed en Geerts op enkele punten en komma’s na rond is. Naar verwachting wordt de verkoop van de sekspanden binnen enkele weken afgerond en door de gemeente officieel bekendgemaakt.

Hiermee verdwijnt in één klap ongeveer een vijfde van alle bordeelramen op de Wallen, vooral aan de Oudezijds Achterburgwal. Voor Asscher is dit echter pas het begin. "Ik ben van mening dat de raamprostitutie stevig moet worden teruggedrongen. Liever een toeristische attractie minder, dan medeplichtigheid aan misbruik van vrouwen", zinspeelt Asscher op meer ingrepen.

Met bestuurlijke instrumenten als een loodzware Bibob-toets en samenwerking met de landelijke overheid en de Belastingdienst wil Asscher hard inzetten om criminele branches te ontmantelen.

Samen met NV Stadsgoed heeft de gemeente tot nu toe al 83 panden verworven in het Wallengebied. Asscher wil deze methode uitbreiden. "We zijn van plan om dit nog grootschaliger door te trekken en zijn in gesprek met grote investeerders, die samen met, doch onder regie van de gemeente nieuwe investeringsplannen moeten ontwikkelen voor de binnenstad. Het is een strijd van wit kapitaal tegen zwart kapitaal. En de overheid, mits zelf integer, komt er uiteindelijk altijd als winnaar uit."