14 november 2007

Vrouwenhandel ‘PvdA en CDA zijn voor pooierverbod’

AMSTERDAM – De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher vindt dat in de prostitutiewet een pooierverbod moet worden opgenomen. De Tweede Kamer werkt al aan zo’n verbod, volgens hem.

,,De prostitutiewetgeving wordt binnenkort geëvalueerd en zowel de PvdA als het CDA zijn voor een verbod. Dat pooierverbod komt er op korte termijn”, zei Asscher gisteren in het radioprogramma De Ochtenden . De Amsterdamse burgemeester Job Cohen zei vorige maand al dat er wat hem betreft een pooierverbod op de Wallen komt. De huidige wetgeving biedt volgens Asscher onvoldoende mogelijkheden om de misstanden aan te pakken van prostituees die door mannen worden geëxploiteerd.

Op de Wallen komt volgens hem ‘moderne slavernij’ voor. De gemeente Amsterdam besloot vorige maand vijftien miljoen euro uit te trekken om achttien prostitutiepanden met 51 ramen op te kopen om de misstanden op de Wallen terug te dringen. Asscher sluit niet uit dat er meer panden uitgekocht worden, zei hij in het EO-radioprogramma. ,,Als dat meer moet kosten, moet dat maar. Het gaat erom wat je belangrijk vindt.” Volgens Asscher heeft Amsterdam de aanpak van de prostitutie laten liggen, sinds in 2000 het bordeelverbod werd opgeheven. ,,Ik denk dat de wet onvoldoende mogelijkheden biedt, maar dat we de mogelijkheden ook onvoldoende benut hebben. Het idee bij de opheffing van het bordeelverbod was dat je veel beter zou moeten controleren, veel beter handhaven. Je moet constateren dat dat niet gebeurd is.” Dat Amsterdam de misstanden in de prostitutie stevig gaat aanpakken, is volgens Asscher nieuw. Als lid van een raadscommissie over veiligheid kreeg hij telkens informatie binnen over vrouwenhandel. Hij is zich daarin gaan verdiepen.

,,Als je niets van de Wallen weet, denk je dat het iets is om trots op te zijn: ‘kijk eens hoe tolerant wij zijn’. Alleen we hebben niet doorgekeken naar wat er écht aan de hand was. En als je achter de glimlach van zo’n vrouw kijkt, zie je in veel gevallen drama’s. En daar moet je wat aan doen.” Asscher voelt zich geroepen om wat te doen tegen de misstanden in de prostitutie, zei hij voor de EO-microfoon. ,,Ik vind dat je als politicus altijd je eigen morele oordeel moet vellen. Als je dingen ziet gebeuren waar je je kapot voor schaamt, dan moet je daar wat aan doen.”