13 november 2007

PvdA Slotervaart vierkant achter Ahmed Marcouch

Slotervaart is de laatste weken ruimschoots in het nieuws geweest in de nasleep van twee gewelddadige incidenten met dodelijke afloop. Dat de media daar uitgebreid over berichten, is in onze ogen volstrekt gerechtvaardigd. Want onmiskenbaar doen zich in buurten van ons stadsdeel ontsporingen voor die om aandacht schreeuwen.
Onze voorman in het stadsdeelbestuur, Ahmed Marcouch, heeft zich sinds zijn aantreden vorig jaar op alle denkbare plekken binnen en buiten het stadsdeel gemanifesteerd om steun te verwerven voor zijn aanpak. Hij noemt zaken bij de naam en gaat controverses niet uit de weg, wat hem niet altijd meteen in dank wordt afgenomen. Maar hij gaat uitermate actief het debat aan, waar en wanneer hij daartoe uitgenodigd wordt of daar zelf mogelijkheden voor ziet. Hoe controversieel men zijn aanpak ook wil bestempelen, hij is geen solist en heeft met zijn overtuigingskracht veel bondgenoten weten te winnen in Slotervaart.
Let wel, we hebben het hier over bondgenoten in een democratische omgeving, niet over gelijkgeschakelde geesten die blindelings een leider volgen. Het debat blijft in Slotervaart in volle gang, er gaat bijna geen dag voorbij of er is wel weer een georganiseerd. Afgelopen woensdag debatteerden bijvoorbeeld jongeren zeer openhartig en zonder schroom in het openbaar over hun opvattingen.
Jazeker, er zijn in Slotervaart jongeren die de boel verzieken. Daar moet tegen opgetreden worden. Daar is iedereen het over eens. Er zijn auto’s in de fik gestoken. Maar rellen? Dat lijkt ons toch wel wat overtrokken. Vergelijk de mediabehandeling eens met de haast folkloristische benadering van een miljoenenverslindende en openbaar vervoer ontregelende ontruimingsoperatie van een kraakpand aan het Damrak. Twee dagen achtereen was het daar een afgesloten no-go area.
Daar is in Slotervaart geen sprake van geweest. En, hoe je het ook wendt of keert, dat is voor een groot deel te danken aan de aanpak die door Marcouch is geïntensiveerd: netwerken opbouwen, zorgen voor open, vertrouwenwekkende informatiekanalen zodat geruchten ontzenuwd kunnen worden voordat ze tot uitbarstingen leiden.
De PvdA is altijd een voorstander geweest van een evenwichtige mix van preventie en repressie. In Slotervaart hebben we aan de preventieve kant een programma met veel inzet om de jeugd (en volwassenen) betere kansen en uitzichten te bieden op een volwaardige plek in de samenleving. Marcouch is in de volle breedte in de slag om uitvoering te geven aan dat programma. Dus ook aan het repressieve sluitstuk, het stevig aanpakken van de jongelui die alle geboden kansen afwijzen en het pad van criminaliteit en overlast bewandelen. Dan valt er wel eens een omstreden woord, voor sommigen kennelijk weer een welkome aanleiding daar over te vallen en in het wilde weg vergelijkingen te trekken. Het zij zo, het hoort er dezer dagen kennelijk bij.
Wij van de PvdA Slotervaart wensen ons niet in te laten met het uitpluizen van zulke zijpaden. Dialoog en debat over meningsverschillen, prima, moeten we vooral blijven doen. Maar het lijkt ons van meer belang dat Marcouch zich gesteund weet door zijn partijgenoten. Op die van Slotervaart kan hij rekenen.

Maarten van Maurik, fractievoorzitter PvdA Slotervaart
Hans Aertsen, voorzitter afdeling PvdA Slotervaart