8 november 2007

PvdA: Betere nazorg ex-gedetineerden

De PvdA gemeenteraadsfractie pleit ervoor om de nazorg aan ex-gedetineerden te verbeteren. Raadslid Peggy Burke heeft daartoe vandaag twee moties ingediend. Volgens Burke moet er in gevangenissen al meer aandacht komen voor de terugkeer van gedetineerden in de samenleving om zo de kans op terugval terug te dringen.

Sinds 1 januari 2005 is de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor de nazorg aan gedetineerden. De coördinerende rol die Amsterdam zou moeten vervullen is echter onvoldoende duidelijk. De PvdA vraagt het college daarom met een plan van aanpak te komen om knelpunten op het gebied van inkomen, zorg, huisvesting, werk en inkomen voor ex-gedetineerden op te lossen.

Verder vraagt Burke ook specifieke aandacht voor ex-gedetineerde vrouwen. Burke: “Jaarlijks komen er circa 490 Amsterdamse vrouwelijke gedetineerden vrij. Het is heel belangrijk dat de zorgtaak van moeders met kinderen weer wordt opgepakt en de relatie met het gezin wordt hersteld.”

Het afgelopen jaar zijn er in Amsterdam positieve ervaringen opgedaan met Zorgconcept. Deze organisatie helpt vrouwen al tijdens hun detentie bij hun terugkeer in de samenleving. Met haar moties vraagt Burke het college de specifieke begeleiding en re-integratie van ex-gedetineerde vrouwen in 2008 en 2009 voort te zetten. Burke: “De controle is de afgelopen jaren verscherpt. Mensen die ik gesproken heb vertelden mij bijvoorbeeld dat ze pas na een maand een voorschot krijgen van de DWI. En dat terwijl de kans veel groter is dat ex-gedetineerden zonder inkomen, huis en zorg weer in de criminaliteit vervallen.”

De PvdA gemeenteraadsfractie is er van overtuigd dat deze vorm van hulpverlening zich snel terugverdient: als mensen weer in de gevangenis terechtkomen, kosten ze 65.000 euro per jaar.

Bijgevoegde moties, hieronder:
– Nazorg (ex) gedetineerde vrouwen
– Nazorg (ex) gedetineerden