Stad machteloos bij overlast Marokkanen?
De overlast van Marokkaanse jongeren in Amsterdam neemt toe, terwijl de instanties machteloos staan. Dit alarmerende beeld schetste burgemeester Job Cohen gisteren in een gemeenteraadsdebat over de situatie in Slotervaart. Uit Het Parool. Zes vragen aan Manon van der Garde, fractievoorzitter.
U bent voor keiharde preventie, schreef u op uw weblog. Maar de burgemeester vraagt zich af of al die trajecten waar jongeren in terecht komen, nadat ze in aanraking komen met justitie wel helpen. Wat verstaat u onder preventie?
De jongeren die worden opgepakt belanden snel weer op straat en gaan gewoon verder waar ze gebleven waren: voor overlast zorgen. We moeten zorgen dat we hen de juiste straf geven (straffen kunnen worden gestapeld), maar ook dat die jongens geen overlast veroorzaken op het moment dat ze terugkomen in de buurt. Daarnaast betekent preventie ook dat we zorgen dat hun broertjes en zusjes niet dezelfde kant op gaan. Dat kan alleen als iedereen goed samenwerkt, hulpverlening, reclassering, OM, politie, gemeente en stadsdeel. Daarnaast moeten we zorgen dat trajecten worden
afgemaakt, desnoods met wat dwang en drang.
Het Parool kopte dat ‘de stad machteloos is bij overlast Marokkanen’. Dat is geen opbeurende uitspraak. Is het zo erg? Cohen heeft aangegeven dat er veel jongens uitvallen bij de hulpverlening en op scholen. Die jongens zorgen vaak voor de overlast op straat. Het worden er op dit moment niet minder. Dat betekent niet dat we niks kunnen doen. We moeten zorgen dat die jongens niet op straat rondhangen, maar dat ze terug gaan naar school en hulpverlening. Het zijn geen oplossingen die gemakkelijk zijn te realiseren, maar we moeten alles op alles zetten om te zorgen dat deze grote groep
jongeren lak hebben aan de gemeente, hun buurt en de wet.
Cohen sprak ook over langs elkaar werkende jeugdhulpverleningsorganisaties. Wethouder Asscher heeft eerder de operatie Frankenstein gestart om alle organisaties tegen het licht te houden. Maar dat kan nog jaren duren. Tot die tijd blijft het aanmodderen?
Alle organisaties tegen het licht houden is een langdurig proces. Maar al die organisaties beter laten samenwerken kan al vanaf morgen. Daar kan men al direct mee beginnen. Iedereen weet wat de problemen zijn, iedereen weet wat de ander wel kan en niet kan doen: nu zorgen dat je het samen doet. De operatie Frankenstein van Asscher is een structuuroplossing, maar het zit ‘m ook vaak in cultuur.
Marokkaanse jongens en het dynamiet in de stad. Moet er niet een deltaplan, een taskforce of wat dan ook komen, om de problemen met jonge Marokkanen in te dammen?
Er zijn genoeg plannen, beleid en taskforces. Het gaat niet om het geld, het gaat om de uitvoering. Dat kost veel moeite, maar we moeten zorgen dat we die jongens die nu overlast veroorzaken op alle mogelijke manieren daar vanaf houden. De politie kan veel doen. Er is een extra recherchetea ingezet, vliegende brigades, maatschappelijk werk. Die kunnen er samen voor zorgen dat die jongens niet meer op straat rondhangen. De jongens die hier nog een stap van verwijderd zijn
moeten we ook aanpakken en zorgen dat ze niet afglijden.
U geeft zelf sinds kort weer les op een school in Zuidoost. Heeft u een ander beeld gekregen van ‘de jeugd van tegenwoordig’?
In de gemeenteraad spreken we vaak over de jongeren die overlast veroorzaken, die buurtbewoners het leven zuur maken en die dreigen te radicaliseren. Het is ook een verantwoordelijkheid van de gemeente om de stad veiliger te maken. Maar op een middelbare school zie je vooral die enorme groep leuke jongeren. Die zijn namelijk verreweg in de meerderheid. Ik heb enthousiaste, geïnteresseerde leerlingen in de klas zitten met ideeën voor de toekomst. De meeste jongeren in Amsterdam en zeker in Amsterdam Zuidoost zijn ontzettend leuk.