22 oktober 2007

Vragen aan bewoners en ondernemers Wallen

Een paar maanden geleden organiseerden Wanneke Sabatino (deelraad Centrum) en Anne Graumans (gemeenteraadslid) een Kunst aan Tafel op de Wallen. In de Oude Kerk stond een tafel en kunstenaars en geïnteresseerden schoven aan om over dit oude en beruchte stukje Amsterdam te praten.

De tafel vroeg om een vervolg. Overdag struinend over de Wallen zie je kinderen weggebracht worden naar school, schilders bij de verf- en houthandel binnenlopen en vele mooie monumenten. De balans tussen wonen, vertier en werken is in de rosse buurt nogal eens zoek. De gemeente greep echter in en kocht recent een aantal ‘ramen’ en ziet toe op sluitingstijden, maar wat vinden de bewoners en ondernemers er nou eigenlijk van?

Om hier achter te komen gaat Wanneke Sabatino huis-aan-huis een enquête verspreiden. De PvdA wil weten hoe de bewoners van de Wallen denken over hun woonomgeving. Zijn de bewoners tevreden over de openbare ruimte? Is er voldoende speelruimte voor kinderen? Hoe ervaren bewoners de sluitingstijden van de horeca? Afgelopen week nam ze samen met Anne Graumans alvast een voorproefje en vroeg ondernemers op de Wallen en bewoners het hemd van het lijf.

Vuilnis in de openbare ruimte wordt vaak genoemd als grootste irritatie. En overlast is er vooral van agressieve dealers die uren voor je huis hangen en voor wie je eigenlijk te bang bent om ze aan te durven spreken. De politie jaagt ze op en pakt ze af en toe op, maar nooit lang genoeg om ze van de straat te houden. De drukte op de Wallen levert een belangrijke bijdrage aan de veiligheid: “zolang er reuring is op straat, voel ik me veilig”, stelt een bewoner. Kinderen hebben vlakbij de Wallen goede speeltuinen, maar op de Wallen lijkt het de mensen die we spreken vrij onlogisch om iets in de publieke ruimte te ondernemen. “Je zult er niet snel een schommelend kind aantreffen, want het speeltoestel zal door andere mensen bezet zijn”. De mensen die we spreken, zijn enthousiast over het autoluwe karakter van de Wallen. Wel is de wachtlijst voor een pasje zodat ook na 8 uur ’s avonds de Wallen goed bereikbaar zijn voor bewoners, inmiddels al 2 jaar. Veel te lang, want wat doe je in de tussentijd?

Een voorproefje, binnen enkele weken gaat de enquête de deur uit. Wilt u meedenken over de Wallen, meewerken aan de enquête of een keer meelopen? Stuur dan een mail naar Wanneke Sabatino [email protected]