Verslag Gemeenteraad van 19 september
Raadsverslag nr. 49 door Thijs Reuten over de inbreng van de PvdA in de gemeenteraad.
Mondelinge vragen en interpellaties
Er waren diverse mondelinge vragen vanuit de gemeenteraad over onder meer zorg en cultuur die door het college werden beantwoord. Op de vragen van de SP over het leerlingenvervoer en de klachten daarover werd met steun van onder meer de PvdA-fractie besloten de klachten – ook de klachten die bij de SP zijn binnengekomen – in een volgende commissievergadering uitgebreid te bespreken.
Gevolgen Miljoenennota 2007 voor Amsterdam
Op initiatief van Maurice Limmen stond een kort debat op de agenda over de gevolgen van de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota. Limmen lichtte toe dat zijn CDA-fractie niet ontevreden is over de voorstellen zoals die er nu uitzien. Hij zei de begroting van de regering wel een zeven waard te vinden, maar wilde ook graag van het college en de andere fracties horen hoe de Rijksbegroting wordt beoordeeld.
PvdA-fractievoorzitter Manon van der Garde stelde vast dat er voor sociaal-democraten heel wat positieve zaken in de gisteren gepresenteerde Miljoenennota zitten. Ook premier Balkenende memoreerde gisteren dat ernaar gestreefd is de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen, juist als er met het oog op investeren in de samenleving ook minder prettige maatregelen moeten worden genomen. Het ontzien van de laagste inkomens en de ook in Den Haag stevige aandacht voor belangrijke Amsterdamse thema’s als Kinderen Eerst, werk boven uitkering en extra investeren in onderwijs en zorg zijn zonder meer positief.
De fractie van GroenLinks en D66 zeiden dat er in hun ogen wel degelijk een ander weg is ingeslagen door het kabinet en dat die trendbreuk ten opzichte van de vorige periode meer aan de PvdA dan aan het CDA te danken is. Aangezien de precieze gevolgen voor Amsterdam nog niet bekend zijn, beperkte de raad zich noodgedwongen tot een algemene reactie op in het oog springende punten. Gehoopt wordt dat Amsterdam bijvoorbeeld aanzienlijke investeringen uit het geld voor de 40 wijken tegemoet kan zien.
Burgemeester Cohen reageerde op de inbreng uit de gemeenteraad met een aantal zaken die voor de grote steden goed kunnen uitpakken. ‘Het kabinet is echt een andere weg ingeslagen op een aantal gebieden’. Hij noemde met name een aantal goede voorstellen waarmee mensen aan de slag komen en waarin ook de hand van staatssecretaris Aboutaleb te herkennen is. Meer geld had Amsterdam graag gezien op de punten regionalisering van het openbaar vervoer en binnenstedelijk bouwen, aldus de burgemeester. Wethouder Asscher van financiën bood de gemeenteraad aan de gevolgen netjes op papier te zetten, zodat het echt inzichtelijk wordt.
Initiatiefvoorstel onvolledige AOW
PvdA-raadslid Emre Unver lichtte zijn initiatief met betrekking tot de inkomenspositie van ouderen met een onvolledige AOW toe. ‘Er zijn in Nederland tweehonderdduizend 65-plussers met een onvolledige AOW. Een flink deel van de ouderen met onvolledige AOW, zeker zonder aanvullend pensioen, is genoodzaakt een beroep te doen op aanvullende bijstand en gemeentelijk beleid gericht op de laagste inkomens’, aldus Unver. Het voorstel van de PvdA-er is erop gericht om enerzijds te regelen dat ouderen die nu een zogenaamd AOW-hiaat zo goed mogelijk bij de gemeentelijke en landelijke instellingen zoals SV, DWI en Belastingdienst in de bestanden staan en anderzijds door veel betere informatievoorziening het aantal nieuwe problematische gevallen in de toekomst te beperken. ‘Mensen die na hun 15e levensjaar in Nederland zijn komen wonen, maar ook mensen die tussen hun 15e en 65e levensjaar een periode in het buitenland wonen of werken kunnen met een AOW-hiaat te maken krijgen. Als ze hierover tijdig en goed geïnformeerd worden, kunnen maatregelen worden genomen. Als men 65 geworden eenmaal geconfronteerd wordt met een veel lagere AOW, is het te laat’. Het voorstel van de PvdA-fractie werd met algemene stemmen aangenomen en zal hopelijk zorgen voor een verbetering in de voorlichting over onvolledige AOW en gestructureerde aandacht voor die ouderen die er al mee te maken hebben.
Goed, Beter, Topopleidingen
De notitie van PvdA-raadslid Charlotte Riem Vis is gericht op de mogelijkheid een ‘Topopleiding’ tot stand te brengen voor leraren die in de stad aan de slag gaan. Het mes snijdt aan twee kanten doordat de docenten beter toegerust worden en tegelijk biedt de CAO mogelijkheden om extra beloning te geven aan extra gekwalificeerde docenten. Dit laatste vergroot de kans om goede docenten met de kwaliteiten die nodig zijn om in Amsterdam voor de klas te staan ook aan de stad te binden. ‘Gezien het recente rapport van de commissie Rinooy Kan is het probleem van het dreigende lerarentekort weer volop in de belangstelling. Het is dan ook goed om er juist nu mee aan de slag te gaan’, aldus Riem Vis. Het college kan met de concrete voorstellen, hoewel de bevoegdheden van de gemeente niet onbegrensd zijn, aan de slag om iets tot stand te brengen waar het Amsterdamse onderwijs bij gebaat is. De wethouder zegde toe op korte termijn met een reactie op de notitie te komen en was zeer enthousiast over het voorstel. Het voorstel van Riem Vis werd met algemene stemmen aangenomen.
Buitenschoolse opvang
De verplichting met ingang van het nieuwe schooljaar voor scholen om voor kinderen ook voorzieningen te treffen voor buitenschoolse opvang heeft geleid tot heel veel goede resultaten. Helaas is er voor een grote groep kinderen nog niets geregeld. Dat komt onder andere door gebrek aan locaties (ruimte) en personeel. In Amsterdam gaat het om zo’n 1800 kinderen die nog geen plek hebben voor enige vorm van buitenschoolse opvang. Charlotte Riem Vis zei namens de PvdA-fractie behalve erg bezorgd ook heel blij te zijn dat er op hele korte termijn – het schooljaar is nog maar net van start – door de wethouder maatregelen worden genomen. ‘Het is misschien wat laat en het zal ook niet makkelijk zijn omdat we er niet alleen over gaan, maar de wethouder is voluit in actie met concrete voorstellen’. Natuurlijk is de PvdA ook bezorgd, omdat de verplichting die voortvloeit uit de Tweede Kamer-motie Bos/Van Aarsten natuurlijk ook bij de scholen al enige tijd bekend was. Toch is het goed dat de invoering niet is opgeschort, want anders was er nu wellicht nog niks gebeurd.
Wethouder Buyne zei het probleem zo serieus te nemen dat ze nu alle mogelijkheden en middelen inzet om de wachtlijsten terug te dringen. Hoewel het niet als excuus kan gelden is het Amsterdamse probleem niet uniek. ‘De andere grote steden hebben met een zelfde onverwacht grote vraag te maken gekregen. De vooraf onderzochte behoefte toename is ver overtroffen door de werkelijke vraag’, aldus de wethouder. De wethouder zegde toe op basis van de vandaag naar de raad gestuurde brief met concrete acties en met grote snelheid aan de slag te gaan en waar nodig de stadsdelen en scholen die samen de oplossingen moeten bieden voor huisvestings- en personeelsproblemen op de huid te zitten.