1 juni 2007

"Job, Put your money where your mouth is!"

Maak van het Augustinuscollege de eerste brede school buiten de ringweg

De grootste problemen liggen buiten de ringweg A10, waar veel “allochtone” leerlingen wonen. Daar laat de stad, aldus Cohen, “ te veel kansen liggen”. En daar zijn wij, leden van de PvdA-fractie in de stadsdeelraad van Amsterdam Zuidoost, het hartgrondig mee eens. En meer dan dat, wij willen Cohen in deze graag van dienst zijn. Immers, onder het motto “ Put your money where your mouth is” willen we Cohen een niet te missen kans bieden. Wat is namelijk het geval?

In Amsterdam Zuidoost hebben we drie reguliere scholen voor voortgezet onderwijs. Daarnaast kennen we nog twee scholen voor voortgezet speciaal onderwijs. Twee scholen zijn goed gehuisvest. Dat zijn de Openbare Scholengemeenschap Bijlmermeer (OSB) en de Scholengemeenschap Reigersbos (SGR). Deze scholen beschikken over een adequate accommodatie. Deze scholen kunnen daardoor een succesvol profiel neerzetten en worden daardoor in staat gesteld een groei te borgen.

Hoe anders is dat bij de andere drie scholen. Het Augustinuscollege, de Dreef en de Kingmaschool zijn gehuisvest in verouderde en/of tijdelijke gebouwen. Dat is het stadsdeel al jaren een doorn in het oog. Binnen de beperkte budgettaire mogelijkheden wil het stadsdeel doen wat het kan. De genoemde scholen maken deel uit van het gebied
Dubbelink/Drostenburg. In dat gebied ligt ook de Mytyl/Tyltylschool, een school voor speciaal onderwijs. Ook deze school is gehuisvest in een gebouw dat wordt gekenmerkt door fors achterstallig onderhoud. Het stadsdeel is bereid op een behoorlijk niveau bij te dragen opdat de huisvesting van deze school, voor de gehandicapte en dubbelgehandicapte kinderen, weer op een aanvaardbaar niveau wordt gebracht. Tegelijkertijd kunnen dan het gezondheidscentrum Venserpolder en een te stichten Ouder Kind Centrum (OKC) op niveau worden gehuisvest. Daarnaast vindt aanvullende woningbouw plaats en kan de Kingmaschool permanente huisvesting tegemoet zien.

Het Augustinuscollege en de Dreef kunnen ook worden aangepakt. Maar helaas zijn de financiën die de schoolbesturen ter beschikking staan maar beperkt toereikend. Zo kunnen de gymnastieklokalen, die gebouwd zijn volgens de traditionele normen van de vorige eeuw, niet worden meegenomen in de verbouwing. Dit is een gemiste kans. De vier gymlokalen staan op dit moment los van het schoolgebouw en kennen een kwaliteit die niet van de 21e eeuw is. Zou het niet een uitgelezen kans zijn het bestuur van het Augustinuscollege in staat te stellen deze gymlokalen mee te nemen in de reconstructie van het huidige schoolgebouw. Zo kunnen de vier gymlokalen die nu uitpandig zijn, inpandig worden opgenomen in het te verbouwen en te renoveren Augustinuscollege. Niet alleen kan dan bereikt worden dat “ de hoogste kwaliteit onder fantastische architectuur” wordt bereikt, maar ook kan dan het inpandig realiseren van de benodigde twee sportzalen voor het Augustinuscollege en de Dreef bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs. De sportzalen kunnen zo geconstrueerd worden dat zij aan de Ghanese gemeenschap de gelegenheid geven, nu bedreigd door het geplande verkleinen van de aula/toneelzaal, de bijeenkomsten te houden zoals die tot nu toe immer hebben plaatsgevonden. Zo worden niet twee, maar drie vliegen in één klap geslagen.

Cohen doet vooral een beroep op het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven moet de portemonnee trekken om samen met de overheid de gewenste kwaliteit te leveren op het gebied van de gewenste brede scholen. Zuidoost is daar helemaal klaar voor. Het Augustinuscollege doet, net zoals de OSB en de SGR, al heel veel activiteiten op het gebied van de brede school. Als Cohen nu de gemeentelijke buidels opentrekt om bij te dragen in de reconstructie van het Augustinuscollege, met of zonder het bedrijfsleven, dan kan daar de eerste brede school buiten de A10 worden gerealiseerd “van de hoogste kwaliteit, onder fantastische architectuur.” Nogmaals, Zuidoost is er klaar voor!
Cohen, pak je kans