9 juli 2024

Ledenpeiling Linkse Samenwerking Amsterdam: veelgestelde vragen

Van zaterdag 13 juli 10:00 uur tot en met vrijdag 19 juli 10:00 uur, kan er door stemgerechtigde leden gestemd worden in een ledenpeiling. In deze peiling kun je stemmen over welke vorm van samenwerking tussen GroenLinks en PvdA in Amsterdam jij het liefst ziet bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen.

Hoe werkt de ledenpeiling

Waarom een ledenpeiling?

De commissie heeft een advies uitgebracht over de vorm van samenwerking bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026, maar leden moeten de vrijheid hebben te kiezen uit alle relevante opties. Daarom is er een ledenpeiling uitgeschreven.

Wat gebeurt er met de uitslag van de ledenpeiling?

Het meest gewenste scenario dat uit de ledenpeiling naar voren komt, zal in september in stemming worden gebracht tijdens een ledenreferendum. Hier wordt het scenario voorgelegd en kunnen leden kiezen om ‘voor’ of ’tegen’ te stemmen. Dit is dan een statutair besluit.

Wat is het stemadvies van onze commissie?

Op basis van alle informatie die zij in haar onderzoek heeft verzameld, spreekt de Commissie haar voorkeur uit voor de samenwerkingsvariant waarin PvdA en GroenLinks de gemeenteraadsverkiezingen in gaan met één lijst, en één verkiezingsprogramma, en dus één fractie zullen vormen. Daarnaast adviseert de Commissie de Algemene Ledenvergadering haar advies voor te leggen aan de leden in een digitale stemming.Bij GroenLinks bracht een soortgelijke commissie ook een advies uit. Dit rapport vind je hier. 

Je persoonlijke steminstructies

Ik ben wel lid, maar heb geen steminstructies ontvangen

Alleen stemgerechtigde leden van de PvdA Amsterdam hebben op zaterdag 13 julii een stemcode per mail ontvangen. Er zijn drie voorwaarden om stemrecht te hebben voor deze ledenpeiling:

  • Je bent niet geschorst als lid.
  • Je hebt de jaarlijkse minimumcontributie betaald.
  • Je staat bij aanvang van de stemming drie maanden bij de landelijke ledenadministratie als lid geregistreerd.

Voldoe je aan deze criteria maar heb je e-mail gekregen? Dan kun je mailen naar [email protected]