22 mei 2007

Kunst aan Tafel op de Wallen

En waar kan die tafel dan het beste staan? In de Oude Kerk. Tussen de gewelven organiseerden Anne Graumans, woordvoerder kunst en cultuur, Wanneke Sabatino en Tineke Koopman van de deelraad Centrum een avond met kunstenaars, galeriehouders en geïnteresseerden. Enerzijds om te bezien wat kunst toevoegt aan de Wallen en aan de andere kant om vanuit verschillende invalshoeken de toekomst van de Wallen als gebied te bespreken.

De Oude Kerk is naast een van de meest bijzondere plekken in de oude stad, een parel van rust in het roerige gebied. Volgens meerdere mensen aan tafel is dat ook wat kunst beoogt op de Wallen. Kunst kan niet opschreeuwen tegen de visuele explosie die je op straat ziet, het is feitelijk concurrentie met de ramen. Het is juist gewoonheid dat opvalt op de Wallen. Kunst trekt de aandacht door zijn schoonheid, reflectie en vergezichten. In het stadsdeel Westerpark organiseert men de Art Walk langs etalages met kunst. Het doel is leegheid vullen. Op de Wallen is het misschien wel het tegenovergestelde: de publieke ruimte zit hier immers al overvol.

Galerie ‘Invisible Voice’ is begonnen om tegenwicht te bieden aan al het geweld op straat. De galerie voor jonge fotografen, ACF, gaat door het leven zonder subsidie en trekt toeristen doordat ze zijn opgenomen in reisboeken. Toeristen zijn vooral verbaasd dat alles door elkaar heen loopt hier. De Oude Kerk heeft geen functie in de buurt, behalve de niet aflatende strijd om een herwaardering van dit oudste stukje Amsterdam. De geschiedenis van de Oude Kerk is de geschiedenis van Amsterdam.

Er gebeurt al veel, mede dankzij de opgeknapte Zeedijk met winkeltjes van jonge ontwerpers is de sfeer stukken beter. De Oude Kerk werkt samen met andere kerken in cultuureducatie projecten, organiseert wandelconcerten en verhuurt de kerk voor concerten en exposities.

Het wordt langzaam donker in de kerk, het oefenende koor op de achtergrond staakt zijn repetitie. Een laatste ideeënronde levert een interessant mogelijk project om de spanning tussen de drukte van de Wallen en de rust van kunst invulling te geven: exploiteer een etalage, liefst meerdere en laat die door verschillende kunstenaars vullen. Heeft u nog ideeën? Laat het ons weten.

In juni organiseren we een Kunst aan Tafel op de ZuidAs. Meer informatie [email protected]
Deelraad Centrum gaat verder met het project op de Wallen en zal binnenkort o.a. gesprekken organiseren over opgroeien op de Wallen, bedrijven op de Wallen etc. Meer info: [email protected]