17 mei 2007

Telegraaf: PVDA: 'HARDER OPTREDEN!'; Fractievoorzitter hekelt traagheid stadsbestuur

door Jarco de Swart en Hans Vermaak

AMSTERDAM

De Amsterdamse PvdA is jarenlang ‘veel te soft’ geweest in de strijd tegen criminaliteit en overlast. De fractie gaat zich dan ook actiever opstellen en eist hardere maatregelen om buurten en pleinen veiliger te maken.

Dit zegt fractievoorzitter Manon van der Garde, die de komende maanden met moederschapsverlof is. Binnen en-kele weken verwacht ze de geboorte van haar tweede kindje. Zij begrijpt niet waarom de veiligheid niet verbetert.
Aanwijzen

,,Het meest recente voorbeeld is de Transvaalbuurt. Elke bewoner kan zo de dealers en hangjongeren aanwijzen, dat heb ik door veel gesprekken geleerd. Justitie begrijpt niet waarom de politie niet meer doet om die mensen op te pak-ken, want daar wordt gezegd ‘lever ze maar aan, dan gaan wij met ze aan de slag’. Waarom gebeurt dat niet?"

Van der Garde pleit voor meer regie en coördinatie. ,,Bewoners moeten nu elke keer hetzelfde verhaal vertellen aan de politie, aan het stadsdeel, buurtwerkers, noem maar op. Dat leidt tot irritatie. Bij mij ook. Er zijn wel goede initiatie-ven hier en daar, maar die zijn niet genoeg bekend."

Het college, waarin haar PvdA domineert, heeft volgens haar onvoldoende daadkracht laten zien. Reden voor de raadsfractie om waarschijnlijk nog voor de zomer zelf met concrete voorstellen te komen. ,,Hoe die er precies uit gaan zien, weet ik nu nog niet." Haast

Wel helder staat Van der Garde voor ogen hoe een probleem als radicalisering van moslimjongeren moet worden aangepakt. Ze is verbaasd hoe ‘voorzichtig’ het stadsbestuur ermee omgaat.

,,We wachten nu al een half jaar op concrete actie van het college op dit punt. Daar ligt een uitstekend onderzoek voor op de plank met hele praktische aanbevelingen, die zo kunnen worden uitgevoerd. Hiervoor is dit jaar 1,2 miljoen euro beschikbaar, maar tot nu toe is daarvan pas 30.000 euro besteed aan een project in Slotervaart en aan een ambte-naar die iets uitzoekt. Wij gaan aanzetten tot haast anders blijft het geld op de plank liggen en daar is niemand bij ge-baat."
Dwang en drang

Niet alleen heeft Van der Garde haast, ook wil ze dat haar partij leert harder op te treden. ,,We hebben te lang alles alleen met preventie willen oplossen en dan ook nog op een manier die niet altijd werkt. Die preventie laten we niet los, maar we moeten er wat harder in worden. Meer dwang en drang. Harder straffen is ook nodig. Ik heb in de reclassering gewerkt en weet dat die jongens de zoveelste werkstraf gewoon een lachertje vinden."