1 mei 2007

Wethouder Financien: 'Wekelijks gesel ik mijn collega's, er is geen geld voor hobby's'

Amsterdam is platzak

MARCEL WIEGMAN

AMSTERDAM – De kas van de gemeente Amsterdam is leeg. Er is nog net genoeg geld om de vorig jaar gemaakte afspraken tussen coalitiepartners PvdA en GroenLinks uit te voeren, maar daarna houdt het op.

Volgens PvdA-wethouder Lodewijk Asscher van Financien moeten de komende jaren strikte keuzes worden gemaakt. "Wekelijks gesel ik mijn collega-wethouders met de harde boodschap: er is geen ruimte voor hobby’s. We hebben afgesproken dat we zullen investeren in kinderen, economie, veiligheid en armoedebestrijding. Het zal nog een heel gevecht worden, maar daarbij moet het blijven."

Uit het Financieel Meerjarenperspectief voor 2008 tot 2011 blijkt dat er over vier jaar in de stadsbegroting van ongeveer vijf miljard euro nog geen tien miljoen over is om nieuw beleid te financieren. Daarnaast slinkt de pot met geld voor eenmalige uitgaven ook tot tien miljoen euro. De laatste jaren was er telkens ongeveer vijftig miljoen euro ruimte in de begroting en rond de honderd miljoen voor eenmalige uitgaven.

Een belangrijke oorzaak voor de krapte is volgens Asscher het beleid van het nieuwe kabinet. Daarnaast zijn er enkele financiele tegenvallers geweest, bijvoorbeeld bij de bouw van de Noord/ Zuidlijn en de nieuwe afvalverwerker in het Westelijk Havengebied. Ook hebben de bezuinigingen van de laatste jaren niet genoeg geld opgebracht.

Asscher: "We moeten ons de ernst van de situatie goed realiseren. Neem de brandweer. Daar moet ineens vier miljoen euro bij om 84 extra brandweermannen aan te stellen. Nog twee van dat soort akkefietjes en het geld is echt helemaal op."