Voor de PvdA Amsterdam moet het onderwijs een veilige omgeving bieden zijn waar jongeren zich kunnen ontwikkelen. Helaas zijn er veel zorgen over de veiligheidsproblematiek in de stad als het gaat om kwetsbare jongeren. Denk aan problematiek die ziet op wapenbezit, overvallen, criminele uitbuiting en drugscriminaliteit. Ook scholen zijn hier niet van gevrijwaard. Onze wethouder Marjolein Moorman heeft veel aandacht voor schoolveiligheid in het voortgezet onderwijs en heeft daarvoor een uitgebreide en integrale aanpak heeft ontwikkeld. Met een nieuwe investering in de veiligheid op scholen, reageerde ze onder andere op de dreigingen van de afgelopen tijd en het toegenomen geweld op straat onder jongeren.
Ons raadslid Fatihya Abdi juicht dit toe en wijst er tegelijkertijd op dat er ook in het primair onderwijs zorgelijke signalen over kwetsbare jongeren en schoolveiligheid zijn. Daarom is ze opgetrokken met andere partijen in de gemeenteraad en heeft ze het voorstel gedaan om de Amsterdamse aanpak schoolveiligheid uit te breiden naar de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool. Haar voorstel is raadsbreed omarmd.
De gemeente Amsterdam zal naar aanleiding van het voorstel van Fatihya de aanpak uitbreiden naar basisscholen die aanlopen tegen veiligheidsvraagstukken op en om school. De scholen zullen dit jaar al actief worden betrokken bij de lokale netwerken tussen scholen en jeugd- en veiligheidspartners uit de wijk in de gebieden waar dit het hardst nodig is. Ook kunnen basisscholen die aanlopen tegen ernstige vraagstukken nu voor ondersteuning aankloppen bij het Operationeel team schoolveiligheid. Tot slot kunnen basisscholen dankzij het voorstel nu gebruik maken van het deskundigheidsaanbod om hun schoolteams te versterken met expertise over signaleren en omgaan met veiligheidsproblematiek.
Fatihya zet zich al langer in voor de veiligheid van onze jongeren in onze stad. Daarnaast diende Fatihya onlangs een voorstel in om een meldpunt op te zetten waar gewelddadige filmpjes die online onder jongeren circuleren kunnen worden gemeld en verwijderd. Fatihya heeft veel met ouders, jongeren en leraren gesproken en ziet de gewelddadige content als katalysator van messenbezit en -gebruik onder jongeren. Het meldpunt moet een bijzondere status krijgen, waardoor prioriteitsmeldingen bij de online platforms en bedrijven kunnen worden gedaan.