In de gemeenteraad van 29 juni 2023 werd het besluit van het college besproken om, wederom, over te gaan tot de verkoop van het Afval Energie Bedrijf. Ter discussie staat het besluit tot verkoop, het lostrekken van de Scheidingsinstallatie van die verkoop en eventuele andere scenario’s die nog mogelijk zijn. Onze fractievoorzitter Lian Heinhuis droeg bij aan het debat middels onder andere onderstaande tekst.
Voorzitter,
De PvdA heeft dit besluit, dat vandaag eigenlijk opnieuw voor ons ligt, met veel zorgvuldigheid bekeken. En dat geldt ook voor het college, dat zie je ook terug in de stukken. Er is ruim de tijd genomen om verschillende scenario’s uit te werken. En dat was ook belangrijk, want de vorige keer is er te snel toegewerkt naar één scenario. Ik kan uiteindelijk ook volgen dat het scenario van verkoop voor het college nu de voorkeur heeft.
Maar voorzitter, ik vind dat geen makkelijke conclusie. Ik vind dat ingewikkeld.
Een bedrijf dat publieke belangen dient te laten meedraaien in de grote afvalmarkt, waar we ons al langer in bevinden. Ik zie ook dat het college uitvoering heeft gegeven aan de aanbevelingen uit de raadsenquête, namelijk het verder expliciteren van het publiek belang. Maar ik constateer dat er als het gaat om het publiek met name wordt geredeneerd vanuit duurzaamheid. Ik heb hier ook vorige week in de commissie naar gevraagd. Ik dank het college voor de brief die daarop is gevolgd, en voor de toezegging daarin dat betaalbaarheid zal worden meegenomen.
Vandaag dien ik een motie in dat het wat ons en de verschillende partijen die mee tekenen betreft, essentieel is dat dit publiek belang centraal staat als mogelijke kopers zich aandoen.
Daarnaast voorzitter,
Ben ik benieuwd of de wethouder ook kan ingaan op de vraag of de potentiële koper ook een publieke partij kan zijn. Mijn collega van de SP heeft het eerder al gehad over de provincie. Maar ik denk daarbij ook aan het Rijk. Ik wil de wethouder vragen of die optie nog voorligt. Het zou namelijk van enorme meerwaarde zijn als het Rijk hier regie in neemt.
Dan voorzitter,
Wat betreft het nieuwe onderdeel dat nu voorligt: het voornemen om de Scheidingsinstallatie in eigen handen te houden. Dat voorstel vind ik nog lastig en ik heb daar dan ook een aantal vragen over gesteld in de commissie. Ik lees in de brief dat we een nadere uitwerking kunnen verwachten. Ik hoor graag een bevestiging van de wethouder dat die uitwerking nog langs de raad gaat.
Ook wil ik de wethouder vragen of de zorgen die de Ondernemingsraad heeft geuit over het niet gezamenlijk verkopen van de Scheidingsinstallatie daarbij kunnen worden betrokken. Maar laat ik hier wel zeggen.
Dat ik de gedachte om door het behoud van de Scheidingsinstallatie meer grip te hebben op het meest toekomstbestendige aspect, steun.
Dit aspect ziet namelijk op de circulaire economie. Maar het lijkt me goed de uitwerking daarvan hier op een later moment nog uitgebreid met elkaar te bespreken.
Tot slot voorzitter,
De AEB is ook een belangrijke bron van warmte voor huishoudens die zijn aangesloten op warmtenetten. Het dient dus naast het verwerken van afval nog een publiek belang. Maar die afhankelijkheid van afval is natuurlijk niet toekomstbestendig, want afval is niet de toekomst, aangezien we in 2050 een circulaire stad willen zijn. Samen met de Partij voor de Dieren dien ik daarom een motie in om de wethouder te vragen om tot een visie te komen over waar het heen gaat met de afvalmarkt en wat dat betekent voor de warmtenetten.
Voorzitter, ik rond af.
We hebben in de stad meer bedrijven die publieke belangen dienen, maar in private handen zijn. Ik wil nogmaals benadrukken dat nutsbedrijven altijd een publiek belang moeten dienen, ook als ze in private handen zijn. Daar moeten we op blijven sturen.