25 april 2007

Voorzitter Michiel van Hulten stapt op

Michiel van Hulten stapt op als voorzitter van de PvdA. Vanavond zal hij dit aan het partijbestuur openbaren. Oorzaak is een conflict tussen Van Hulten en het partijbestuur over de koers van de partij.

Van Hulten was sinds november 2005 voorzitter. Daarvoor was hij enkele jaren europarlementariër. Hij volgde toen Ruud Koole op die hoogleraar in Leiden werd. De inmiddels 38-jarige Van Hulten versloeg toen Annemarie Goedmakers, Annemarie Hoogland (oud-stadsdeelvoorzitter Westerpark) en Hans Logtens.

NRC Handelsblad meldt dat drie bestuursleden – Rian van Dam, Saskia Duives en Jan van der Moolen – een kritische brief naar Van Hulten stuurden die hij ervaart als een vertrouwensbreuk. De bestuurders zijn het oneens met zijn visie op de partijvernieuwing.

Toen de PvdA in november de verkiezingen verloor, waar Michiel van Hulten leiding aan de campagne gaf, ‘heeft de spanningen vergroot’, aldus Van Hulten. Hij zegt dat hij ‘de afgelopen vier maanden geprobeerd de verhoudingen in het bestuur te verbeteren, met heisessies. Ik moet kunnen rekenen op de steun van het bestuur. In plaats daarvan komen drie bestuursleden met een reeks voorbeelden waarin ik het niet goed zou hebben gedaan.’ Hij had grote ambities. ‘Door de verdeeldheid in het bestuur is het daar niet van gekomen.’