11 april 2007

'Amsterdam over tien jaar architectuurstad.'

In een vandaag verschenen notitie roept de PvdA in de Gemeenteraad van Amsterdam op tot een stadsbrede discussie over de toekomstvisie voor de woningbouw en leefomgeving in Amsterdam en over een Nieuwe Amsterdamse Schoolstijl. De PvdA wil met deze discussienotitie sociale aspecten en duurzaamheid in de stedenbouw aan de orde stellen.

Er zijn een aantal criteria waar een Nieuwe Amsterdamse School aan moet voldoen, vindt de PvdA. De huizen moeten kwalitatief goed zijn, maar er moet ook weer oog komen voor ornamenten en meer variatie in bouwstijlen. De woning en de omgeving waarin deze gebouwd is, moeten toekomstbestendig zijn. De PvdA wil meer aandacht voor sociale aspecten bij de keuze van een ontwerp. Tot slot moet men meer open staan voor de mogelijkheden van particulier opdrachtgeverschap en de rol van particuliere investeerders als medepartners, naast de woningcorporaties.

Hetti Willemse: “Politici en beleidsmakers hebben een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om richting geven aan het uiterlijk en de leefomgeving van de stad. Amsterdam moet niet alleen kijken naar de kwantiteit, maar ook naar de kwaliteit van woningbouw, zodat ook generaties na ons kunnen profiteren van wat we nu bouwen, zoals wij nu nog steeds graag wonen in de grachtenpanden en in de Berlage-buurt. Daarom willen we een stadsbrede discussie aanzwengelen.”

Michiel Mulder: “We hebben een aantal stellingen geponeerd aan de hand waarvan zo’n debat kan worden gevoerd. In stedenbouwkundige plannen, bijvoorbeeld, kan een sociale paragraaf en een sociale effect rapportage bijdragen aan het vinden van de juiste samenhang van gebouwen en hun omgeving. Een eigen buitenruimte, bijvoorbeeld een balkon, kan opnieuw verplicht gesteld worden in de Amsterdamse basiskwaliteitseisen. De wensen van mensen moeten meer centraal komen te staan, bijvoorbeeld door een onderzoek naar de woonwensen verplicht te stellen.”

Daarnaast wil de PvdA dat durf in het opdrachtgeverschap meer uitgedaagd wordt en gemengd eigendom en kleinschalig opdrachtgeverschap gestimuleerd. Er moet een actieplan komen om Amsterdam binnen tien jaar de architectuurstad van Europa te laten zijn.