2 april 2007

Brief Kamer: Lokale problemen lokaal oplossen

Beste Staf Depla,

De komende maanden zal het nieuwe kabinet diverse actieplannen opstellen die moeten leiden tot het uitvoeren van het beleid zoals dat is vastgelegd in het regeerakkoord. Wij richten ons, als PvdA raadsleden in de Gemeenteraad van Amsterdam, graag tot jullie in verband met onze vrees dat men in Den Haag, met de beste bedoelingen, teveel beleid gaat voeren.

In het landelijke PvdA verkiezingsprogramma was onze stelling dat lokale problemen zoveel mogelijk lokaal opgelost moeten worden. Bij voorbeeld t.a.v. de jeugdzorg moeten lokale bestuurders de instrumenten hebben en de rechtstreekse bevoegdheden om te voorkomen dat kinderen de weg kwijt raken in het oerwoud van organisaties en instellingen die allemaal op verschillende niveaus actief zijn. Een ander voorbeeld is dat gemeenten veel meer mogelijkheden moeten hebben om een lokaal werkgelegenheidsbeleid te voeren. Schotten tussen budgetten moeten worden opgeheven en gemeentes moeten meer vrijheid krijgen. In het lokale verkiezingsprogramma hebben we gepleit voor buurtbudgetten die door de bewoners besteed kunnen worden aan het opknappen van de wijk. Dit laatste idee is ook tot ons groot genoegen terug te vinden in het regeerakkoord.

Wij vrezen echter dat de neiging zal ontstaan om de verschillende goede doelen die in het regeerakkoord zijn genoemd, allen van een eigen geldstroom en eigen budget, met specifieke eisen, worden voorzien. Hierdoor komt lokaal maatwerk in de knel. In onze functies als woordvoerders van respectievelijk Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, zijn wij nauw betrokken bij de uitvoering van stedelijke vernieuwingsplannen die plaatsvinden in onze stad. Vanuit onze sociaal-democratische betrokkenheid zetten we ons in voor een ongedeelde stad en willen we de problemen in de prachtwijken aanpakken. We willen alle bewoners een gezond toekomstperspectief bieden, waarbij zij eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen, emanciperen én participeren in de samenleving. Jong en oud, arm en rijk. Wij willen de mogelijkheid krijgen om lokaal en zonodig individueel maatwerk te kunnen leveren bij de uitvoering. Wij menen dat de bevoegdheid om persoons- of gezinsgericht maatwerk soms te kunnen realiseren, wezenlijk in het belang is van een hoger algemeen gesteld doel. Neem bijvoorbeeld specifieke woningtoewijzingbevoegdheden en aanwijzingen van geclusterd of veel te krap wonende multiprobleemgezinnen ten bate van de sociale cohesie, de emancipatie en de veiligheid van de wijk en haar bewoners. Om dat te bereiken moeten impulsen vanuit het rijk breed kunnen worden ingezet om op die manier te zoeken naar lokale oplossingen op maat.

We zijn dan ook bijzonder tevreden om in het regeerakkoord te lezen dat, in ieder geval voor wat betreft onze portefeuilles, de regering van plan is de lijn door te trekken en belangrijke verantwoordelijkheden neer te leggen bij het lokale bestuur. Desalniettemin zijn we er alert op dat deze benadering niet verzandt. We vragen jullie dan ook om samen met ons waakzaam te zijn dat vanuit de ambtenaren en ministers geen geoormerkte budgetten naar de wijken gaan, maar dat wij deze op gemeentelijk, maar het liefst nog meer op wijk en buurtniveau, kunnen kiezen voor de meest effectieve aanwending. Natuurlijk met een transparantie en openbare verantwoording! Juist met de PvdA in de regering en de bemoedigende woorden in het regeerakkoord, willen we ernaar streven om afwegingen op lokaal niveau te kunnen blijven maken. Maar vooral ook willen we de fractie houden aan de belofte uit het verkiezingsprogramma dat lokaal maatwerk prioriteit heeft.

Met vriendelijke groet,

Hetti Willemse, PvdA raadslid
Michiel Mulder, PvdA raadslid

cc dhr. Jacques Tichelaar, Fractievoorzitter PvdA Tweede-Kamerfractie
cc mevr. C.P. Vogelaar, Minister voor Wonen, Wijken en Integratie