30 maart 2007

Wat te doen met leegstaande kantoorpanden?

Dat breder gekeken moet worden dan alleen het omzetten van leegstaande kantoorpanden naar woningen is duidelijk. Amsterdam heeft ook een tekort aan hotels, kleinere bedrijfsruimtes voor al dan niet creatieve sector, ateliers, crèches en scholen, maar misschien ook in bepaalde delen van de stad aan winkels, horeca gelegenheid, sport en leasure faciliteiten.

Daarom lijkt het de PvdA goed om eerst gebieden in kaart te brengen waar veel kantoorpanden leeg staan. Dat zijn bijvoorbeeld Teleport, binnenstad, Schinkel en OverAmstel. Dit zijn totaal verschillende gebieden. In alles. De enige gezamenlijke post die ze hebben, is dat ze allemaal leegstaande kantoorpanden hebben. Daarom kan ik me voorstellen dat ze verschelende aanpak nodig hebben.

Een voorbeeld: Teleport is een enorm kantorengebied, waar je behalve station Sloterdijk niets anders dan kantoren kan vinden. Daar werken zeker 10.000 duizend mensen, maar ze kunnen daar niets anders doen dan werken. Even snel boodschappen doen, of met een collega lunchen elders dan in de bedrijfskantine, zit er niet in. Daarom ziet het er ook zo spookachtig uit, zelfs om 2 uur ‘s middags. O ja, er zit daar ook nog een school. De jeugd zorgt voor een beetje leven in en rond station, maar naar 8 uur ’s avonds zou ik daar niet eens willen fietsen, laat staan lopen. Hier zou meer gekeken moeten worden dat leegstaande kantoorpanden getransformeerd worden naar horecagelegenheden, crèches, sport en andere ontspanningsmogelijkheden. Eigenlijk hier hebben we alles nodig wat een goede wijk nodig heeft.

PvdA is overtuigd dat de Le Corbusier’s tijd van functiescheidingen tussen wonen en werken eindelijk afgelopen is. Dat is ook niet meer nodig, want functiescheiding was ooit bedacht om mensen te beschermen van vieze en vervuilde lucht die uit zware industrieën kwam. Gelukkig liggen die dagen achter ons. Het grootste deel van de industrie is niet meer zo vervuilend en als we onze wethouder milieu en nieuwe regering mogen geloven, wordt de vervuiling nog harder aangepakt.

Tweede gebied dat kampt met leegstand is binnenstad. Maar centrum in niet hetzelfde soort gebied als Telepoort. Wij weten allemaal dat in sommige delen van centrum zelfs om 2 of 3 uur ’s nachts drukker kan zijn dan in Telepoort om 3 uur ’s middags als jeugd van school naar huis gaat. Van ‘unheimisch’ gevoel is dus hier geen sprake. Daarom heeft binnenstad een andere soort visie nodig dan Telepoort. Het kan zijn dat centrum meer hotels nodig heeft, of juist kleinere bedrijfsruimtes voor al dan niet creatieve sector.

PvdA is ervan overtuigd – door de gesprekken die we als stadsteam hebben gevoerd – dat als we onze visie per gebied ontwikkelen en bekendmaken, dat de ontwikkelaars, uitbaters en investeerders zich vanzelf zullen melden om deze klus te klaren. Om ze te informeren en te betrekken, moet een platform komen waar vertegenwoordigers van grote investeerders, eigenaren, potentiële huurders en verhuurders met elkaar praten over de mogelijkheden van ombouwen van kantoren. Ze moeten op regulier basis bij elkaar komen.

Kantorenloods richt zich nu op individuele panden – aanpak per pand. Wat we nog missen in het werkplan is het matchen van vraag en aanbod. Mensen met ideeën bij elkaar brengen.
Meeste ontwikkelaars kunnen heel goed bouwen en prachtpanden uit het niets toveren, maar de meeste hebben geen verstand van beheer. Dat is namelijk een heel ander tak van sport. Als deelnemer van een dergelijk platform zouden ze ideeën voor kunnen opdoen.

Tot slot nog tweed voorstellen: de PvdA wil prioriteit geven aan het idee om gemeentelijke kantoorbehoeftes – waar mogelijk – binnen deze bestaande leegstaande voorraden te zoeken. Wij willen ook dat het bij het rijk gepleit wordt voor een leegstansbelasting voor bestaande leegstaande kantoorpanden. Dan wordt de prikkel groter om leegstaande kantoorpanden om te bouwen en zo leegstand te voorkomen.

Samengevat:
1. De PvdA wil dat de wethouder minimaal 3 gebieden aanwijst en daarop zijn visie ontwikkelt op de transformatie van leegstaande kantoorpanden.
2. De PvdA wil dat de wethouder een platform opzet van vertegenwoordigers van grote investeerders, eigenaren, huurders en verhuurders om met elkaar te praten over de mogelijkheden van ombouwen van leegstaande kantoorpanden.
3. Bij het rijk pleiten voor het invoeren van leegstandsbelasting.
4. Gemeentelijke kantoorbehoeftes binnen deze bestaande leegstaande voorraden zoeken.

En dan nog een vraag: kan de wethouder niet bij het rijk pleiten voor een leegstandsbelasting voor bestaande kantoorpanden? Dan wordt de prikkel groter om om te bouwen om leegstand te voorkomen. En kunnen de eisen van het bouwbesluit niet aangepast worden om op dat punt meer mogelijk te maken.

Samengevat:
1. Wat denkt de wethouder over visieontwikkeling niet per pand, maar per gebied?
2. Wat denkt de wethouder over opzetten van een platform vertegenwoordigers van grote investeerders, eigenaren, potentiële huurders en verhuurders met elkaar praten over de mogelijkheden van ombouwen van kantoren?
3. Wat denkt de wethouder over het invoeren van leegstandsbelasting?