Sweet Torie
Het verkeerde keelgat en de mond vol tanden
Soms vraag ik me af, of het wel gezond is om ’s avonds laat televisie te kijken. De Nova-uitzending van woensdag over de vakantiereis van Rotterdamse jongeren naar Marokko schoot mij volledig in het verkeerde keelgat. Dat is niet goed voor de nachtrust. Wat is het tegenwoordig toch makkelijk om in Nederland onderbuikgevoelens los te maken. Of het nu gaat om de dubbele paspoorten, Marokkaanse jongeren, noem maar op. De ophef over deze Marokkaanse reis laat mij niet afwijken van mijn standpunt om voor groepen jongeren uit het stadsdeel extra activiteiten in de zomermaanden uit te voeren. Over de selectie van de doelgroep, over de bestemmingen en over de benodigde budgetten zullen we met de stadsdeelraad van gedachte wisselen, maar het principe blijft overeind!
Gelukkig zijn er elke week wel weer een aantal bemoedigende zaken. Zo nam ik donderdag deel aan de kick-off bijeenkomst van de stichting Citymarketing Zuidoost. In die stichting werken wij samen met belangrijke partners in het stadsdeel, zoals woningstichting Rochdale, de ING en Amsterdam ArenA om het stadsdeel positief op de kaart te zetten. Ons devies is, dat het geheel méér moet zijn dan de som der delen. Op veel onderdelen gaat het in Zuidoost de laatste jaren zeer goed. De veiligheidsstatistieken tonen een positief beeld, bewoners zijn tevreden met hun woonomgeving, voor een aantal van onze winkelcentra kennen we wachtlijsten met winkeliers en de verkoop van woningen loopt uitstekend. Ook lopen de bezoekersaantallen aan de Arena boulevard op en zullen nog meer oplopen, zodra het fraaie station Bijlmer ArenA gereed is. Ik was erg blij met het commitment van de deelnemers (waaronder bedrijven uit het bedrijvengebied Amstel 3, cultuuraanbieders maar ook de wethouder Economische zaken van Amsterdam) voor het ontwikkelen van een eigentijdse citymarketing strategie voor Amsterdam Zuidoost.
Deze week komt er ook een einde aan de debattenreeks in het kader van Wij Amsterdammers. Verschillende organisaties hebben op hun wijze een gedachtewisseling tussen bewoners op gang gebracht, waarbij wij als enige voorwaarde stelden, dat de bezoekers gerekruteerd moesten worden uit verschillende etnische groepen. Sommige organisaties kozen voor klassieke debatbijeenkomsten. Andere organisaties kozen voor lossere vormen. Dramaprodukties, rap-battles, dinerdebatten. Ik heb begrepen, dat er over de bezoekersaantallen niet geklaagd werd. Zaterdag 24 maart komen de organisaties verslag uitbrengen en van gedachten wisselen over Wij Amsterdammers 2007.
Dan nog een staartje van vorige week. De shovel-affaire in Venserpolder. Het is nooit leuk om met je mond vol tanden te staan, maar ik moet toegeven, dat ik het antwoord schuldig bleef, toen ik werd aangesproken door een jongeman. “Mevrouw Sweet, waarom zie ik op AT5 alleen maar onderwerpen over Zuidoost met de politie in de hoofdrol? Ik ben heel blij met mijn nieuwe huis aan de Tewaristraat. Ik woon daar prettig. Iedereen met ogen in zijn hoofd kan zien, dat de Bijlmer er op vooruit gaat. Maar daar zie je nooit iets van. Ik word er doodmoe van, zo vervolgde hij, om telkens uit te moeten leggen aan familie en collega’s, dat er inderdaad wel eens iets vervelends gebeurt in Zuidoost, maar dat het geen schering en inslag is!” Ik kon hem alleen maar gelijk geven. Het antwoord op zijn vraag had ik niet.
Elvira Sweet