19 februari 2007

Verdonk en het uitzetten van Antillianen

Beste Eric,

Minister Verdonk is van haar portefeuille asielbeleid afgehaald, demissionair minister en vanaf volgende week een gewoon kamerlid. Dat belette haar niet om toch nog een staartje aan het terugkeerbeleid te geven. Als minister van Integratie is ze namelijk nog wel verantwoordelijk voor het integratiebeleid van Antilliaanse jongeren in Nederland en dus ook in Amsterdam. Ze kwam deze week met een voorstel dat tot grote schrik leidt op de Antillen en op afkeurende geluiden vanuit gemeenten kan rekenen. De grens voor Antilliaanse jongeren gaat dicht en als ze in Nederland problemen veroorzaken, zetten we ze uit. Dat is kort samengevat haar voorstel.

De integratie van Antilliaanse jongeren die naar Nederland toekomen, bestaat op dit moment uit twee gedeelten. Ten eerste volgen de Antilliaanse jongeren op de Antillen een inburgeringcursus voordat ze naar Nederland komen. Daarnaast hebben alle jongeren op de Antillen een sociale vormingsplicht. Als ze voortijdig met deze sociale vormingsplicht stoppen, kunnen ze worden verplicht om het af te maken.

Nu is er zeker wel wat voor te zeggen om Antilliaanse jongeren goed voorbereid naar Nederland te laten komen. Vaak gaat het om economische motieven. Wil je die jongeren perspectief bieden in Nederland en in Amsterdam dan is het van belang dat ze goed weten wat hen te wachten staat. Het is ook van belang dat deze jongeren zowel op de Antillen als in Nederland worden geadviseerd over de mogelijkheden van baan of studie en de vraag waar ze terecht komen. Nu is dit gedeelte van deze regelingen ook niet wat op grote bezwaren op de Antillen zelf stuit. Een groot gedeelte van dit beleid is zelfs ingezet door de Antillen, om zowel op de Antillen en in Nederland de overlast van Antilliaanse jongeren terug te dringen.

Nu wil Verdonk in haar laatste weken als minister een regeling doordrukken die inhoudt dat Antilliaanse jongeren alleen naar Nederland mogen komen als ze zeker zijn van werk, inkomen of studie. Ze worden teruggestuurd als ze een ernstige overtreding hebben begaan. Bakken met geld zijn er al in de totstandkoming van dit voorstel gaan zitten. Het voorstel is nu voor de tweede keer afgekeurd door de Raad van State. Onze hoogste rechtbank is van mening, net zoals bijna elke andere rechter en advocaat in Nederland, dat er geen onderscheid mag worden gemaakt tussen de burgers van het Koninkrijk der Nederlanden, of die nu op de Antillen of in Nederland wonen. Als dat wel gebeurt, zal de Europese Unie Nederland terugfluiten.

Twee jaar lang heeft deze VVD-minister op deze juridische onhaalbare regeling voor de Antilliaanse jongeren zitten broeden. Twee jaar waarin een goede doelgroepgerichte aanpak voor Antilliaanse jongeren in Nederland en op de Antillen had kunnen worden ontwikkeld. Twee jaar waarin er Haags geld had kunnen komen om erbarmelijke omstandigheden en armoede van Antilliaanse families te verbeteren. We doen hier in Amsterdam ons best, maar we mogen niet aan inkomenspolitiek doen.

Ik ben benieuwd of jij het met mij eens bent dat de inzet van Verdonk beter had kunnen gaan zitten in het meer ondersteunen van gemeenten om de problemen van Antilliaanse Nederlanders aan te pakken. Ik ben ook benieuwd wat jij vindt van het signaal dat jouw partij hiermee afgeeft naar de Antilliaanse Amsterdammers en Antilliaanse Nederlanders in Nederland en op de Antillen. Zelfs met een Nederlands paspoort lijken Antillianen voor Verdonk geen gelijkwaardige burgers van dit land te zijn.

Hartelijke groet,

Manon van der Garde
www.manonvandergarde.nl