18 februari 2007

'Huwelijk tussen GroenLinks en PvdA is goed'

Beste Eric,

(klik hier voor de brief van Eric, waar dit een antwoord op is)

In je laatste brief uit je je twijfel of het fundament onder het huwelijk tussen GroenLinks en de PvdA wel stevig genoeg is. Ik kan je geruststellen, dat fundament staat als een huis. Het is alweer bijna een jaar geleden dat we een mooi akkoord hebben gesloten. Een akkoord waarin plannen staan beschreven om te investeren in onder meer kinderen, economie en milieu. Het Rood-Groene akkoord staat vol met grote ambities en veelbelovende ideeën, waar een groot deel van de gemeenteraad zich in kan vinden.

Van tevoren was wel duidelijk dat er betreffende het onderwerp veiligheid meningsverschillen zouden bestaan tussen GroenLinks en de PvdA. Die onderwerpen zijn dan ook, zoals het zo mooi wordt genoemd, vrije kwesties. Op vele andere punten zijn we het echter wel met elkaar eens, zoals volkshuisvesting, zorg en het milieubeleid. We weten dus wat we aan elkaar hebben op elk gebied en dat is de basis voor elke goede coalitie, net zoals het de basis is voor een goed huwelijk.

Natuurlijk zijn er dan altijd een aantal punten in de uitvoering waar je het niet over eens wordt. GroenLinks en de PvdA willen bijvoorbeeld allebei de positie van de prostituee verbeteren. GroenLinks vindt dat een startsubsidie helpt. Wij hebben daar onze twijfels bij. Vrijwillige prostitutie is op een groot gedeelte van de wallen nog steeds een farce, een startsubsidie helpt daar niet bij. GroenLinks denkt dat verwarmde terrassen enorm slecht zijn voor het milieu. Wij denken dat met de nieuwe elektrische kachels, die niet meer de lucht verwarmen, maar slechts de persoon die op het terras zit, dat heel erg meevalt. Maar nogmaals, zulke meningsverschillen zijn normaal, die horen er bij.

De woorden van de fractievoorzitter van GroenLinks, die jij in je brief noemt zijn inderdaad niet fraai, maar het zijn haar woorden, haar keuze. De houding van GroenLinks vind ik constructief en positief en ik ben blij met dit Rood-Groene college en vooral met wat we voor de Amsterdammers kunnen doen de komende jaren.

Met de komst van een nieuw christelijk-sociaal kabinet verwacht ik dat de coalitie in Amsterdam nog meer kan betekenen voor de stad en haar inwoners. We willen betere jeugdhulpverlening, verslaafden en zwerfjongeren opvangen, dak- en thuislozen zorg bieden, meer Amsterdammers de Nederlandse taal leren, armoede bestrijden en het milieu verbeteren. Het nieuwe kabinet lijkt dit soort plannen in grote mate te ondersteunen. Als dat zo is, kunnen wij de komende jaren alle plannen voor de Amsterdammers sneller realiseren. En dat is waar het mij uiteindelijk om draait. In Amsterdam moet iedereen mee kunnen doen: emancipatie en participatie. Dat is wat we willen bereiken met deze coalitie en die visie delen we met GroenLinks.

Hartelijke groet,

Manon van der Garde
www.manonvandergarde.nl