16 februari 2007

Open brief aan Wouter, Jacques en Michiel

Beste Wouter, Michiel en Jacques,

Gefeliciteerd met het resultaat van jullie zware inspanning: een nieuwe coalitie met een nieuw regeerakkoord!

Donderdagavond 16 februari hebben we de afdeling gediscussieerd over dit nieuwe regeerakkoord, om onze positie te bepalen op het partijcongres overmorgen in Zwolle. We hebben besloten onze afvaardiging te vragen in te stemmen met toetreding van de PvdA tot de nieuwe coalitie.

Het akkoord slaat een heel andere toon aan dan het rechtse beleid van de afgelopen jaren. Tegenover polarisatie en het op scherp zetten van maatschappelijke verhoudingen van de voorbije periode, ademt dit akkoord het de sfeer van samenhang en “de boel bij elkaar houden”. Juist in Amsterdam-Oost een omslag die we van harte omhelzen.

Ook wie nog kritisch is, zal moeten toegeven dat toetreden tot deze coalitie absoluut de voor¬keur verdient boven het alternatief van nog eens vier jaar oppositie tegen rechts beleid.

We begrijpen dat het akkoord een compromis is, maar missen in de tekst en de toon echter wel de échte ambitie. Jacques, we roepen de fractie op om inderdaad de grenzen van akkoord op te zoeken door steeds te laten zien waar de PvdA staat. Michiel, we moeten ons dit punt ook in de partij aantrekken. Gepaard aan dit regeerakkoord moeten we volgens ons ook de rol van de partij als deel van een linkse, maatschappelijke beweging versterken. Ook al omdat de SP juist hierin zo sterk is.

Tijdens de vergadering zijn tal van positieve punten genoemd uit het akkoord. Met name willen we noemen:
 het niet doorgaan van de liberalisatie van de huurwoningenmarkt;
 het generaal pardon;
 de investeringen in de wijken, het onderwijs, werk en veiligheid;
 de armoedebestrijding;
 de aandacht voor milieu en duurzaamheid.

Tegenover deze positieve punten staan er ook dingen in het akkoord waar we niet positief over zijn. Met name de paragraaf over abortus ligt ons zwaar op de maag. Weliswaar vertrouwen we erop dat de abortuspraktijk in Nederland niet zal veranderen, het introduceren van de vijf dagen bedenktijd voor de over tijd-behandeling is een minachting voor vrouwen die voor de moeilijke beslissing staan al of niet abortus te ondergaan.

Andere punten die we minder waarderen zijn:
 het toestaan dat ambtenaren het sluiten van homohuwelijken mogen weigeren (discriminatie mag niet mogen);
 het AOW-compromis (treft de verkeerde groepen en is onuitvoerbaar);
 het niet veranderen van de hypotheekregeling;
 het niet uitvoeren van een onderzoek naar de oorlog in Irak;
 het verminderen van het aantal ambtenaren.

Zorgen werden daarnaast geuit over de zorgsector: de verdere introductie van de WMO en de ontwikkeling van marktwerking bekijken we met argusogen. Daarnaast werd opgemerkt dat ook in dit akkoord integratie nog steeds vooral wordt geassocieerd met de groepen mensen die naar Nederland toegekomen zijn, terwijl het evengoed een verantwoordelijkheid is van de ‘ontvangende partij’.

Als Amsterdamse afdeling zien we Ahmed Aboutaleb met lede ogen vertrekken, zeker nu er voor hem geen ministerspost beschikbaar is maar een staatssecretariaat. So wie so schatten we in dat het CDA meer tevreden zal zijn met de portefeuilleverdeling dan wij.

Met de ploeg van ministers en staatssecretarissen zijn we gelukkig. De PvdA is zonder uitzondering met sterke mensen in het kabinet vertegenwoordigd.

In het licht van de punten die sterker hadden gemogen in het akkoord (zie hierboven), wensen we vooral Jet Bussemaker, Jacqueline Cramer en Ronald Plasterk alle goeds. Jammer dat het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs overigens niet in de portefeuille van minister Plasterk zit. Daarmee bedoelen we geen diskwalificatie van Sharon Dijksma, maar het onderwerp vinden we belangrijk genoeg om door een minister te worden beheerd.

Nogmaals, aanstaande zaterdag stemt onze afdeling voor. We wensen jullie veel succes in de komende jaren!

Met partijgenootschappelijke groet,
Namens de PvdA Oost/Watergraafsmeer

Raoul Schildmeijer
voorzitter