13 februari 2007

Guusje ter Horst op Binnenlandse zaken, Aboutaleb krijgt staatsecretariaat

De ministers zijn bekend. De grootste verrassingen die dinsdag bekend werden zijn de geneticus en PvdA’er Ronald Plasterk als minister van Onderwijs. "Ik denk dat het voor de onderwijswereld fantastisch is dat Plasterk minister wordt", aldus PvdA-leider Wouter Bos op Radio 1.

De post Integratie en Wijkverbetering gaat naar oud-FNV-bestuurder Ella Vogelaar, die volgens Bos veel ervaring heeft op het gebied van stadsproblematiek. PvdA’er Guusje ter Horst wordt minister van Binnenlandse Zaken, haar partijgenoot Bert Koenders komt op Ontwikkelingssamenwerking.

Jacqueline Cramer wordt minister van VROM. Cramer is volgens Bos "een van de beste hoogleraren die we hebben op het gebied van duurzaamheid".

Waarnemend CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen gaat zoals verwacht naar Buitenlandse Zaken, oud-minister Piet Hein Donner naar Sociale Zaken, CDA-europarlementariër Camiel Eurlings naar Verkeer en Waterstaat en de huidige minister Ernst Hirsch Ballin blijft op Justitie. Verder verhuist huidig CDA-minister Maria van der Hoeven van Onderwijs naar Economische Zaken en krijgt CDA-Kamerlid Gerda Verburg Landbouw onder zich.

De ChristenUnie levert senator Eimert van Middelkoop aan Defensie.

De andere namen waren eerder al bekend. CDA-leider Jan Peter Balkenende wordt premier, de vicepremiers zijn Bos (Financiën) en ChristenUnie-leider André Rouvoet (Jeugd en Gezin).

Ook een aantal van de elf staatssecretarissen is inmiddels bekend. CDA’er Cees van der Knaap blijft staatssecretaris op Defensie. Huidig CDA-partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt gaat naar Onderwijs, zo meldde RTL Nieuws dinsdag.

Wethouder Ahmed Aboutaleb krijgt een zwaar staatssecretariaat op het ministerie van Sociale Zaken.

Aboutaleb wil zijn ziel en zaligheid in deze post leggen. De huidige wethouder van Amsterdam (Werk en Inkomen, Jeugd, Diversiteit, Educatie en Grote Stedenbeleid) is volgens zijn woordvoerder blij dat hij een inhoudelijke functie krijgt binnen het nieuwe kabinet waarmee hij "verschil kan maken".

Ook Bos is er erg blij mee dat Aboutaleb staatsecretretaris van Sociale Zaken wordt om "de strijd aan te binden tegen de voedselbanken".

Aboutaleb gaat zich als staatssecretaris bezighouden met het arbeidsmarktbeleid, de wet werk en bijstand, de wet sociale werkvoorzieningen en de leer- en werkplicht. Deze onderwerpen zijn niet nieuw voor hem aangezien hij zich hier in Amsterdam ook al mee bezighield.

Bos is "trots en zeer tevreden" over de zes PvdA-ministers die deel gaan uitmaken van het nieuwe kabinet. Bos zei dat dinsdagavond na afloop van zijn gesprek met formateur Jan Peter Balkenende over zijn eigen ministerschap van Financiën.

"We hebben drie mannen en drie vrouwen", aldus Bos. "Echte sociaaldemocraten die veel verstand hebben van politiek, maar die ook lang genoeg buiten Den Haag zijn geweest om te weten wat dit land nodig heeft."