9 februari 2007

'Blij met actieplannen voor probleemwijken.'

Miljarden worden er in de ‘probleemwijken’ gestopt. Eindelijk lijkt de urgentie aanwezig echt iets te doen. Journalist Eric Bosman zocht contact met Manon van der Garde om haar mening naar de kabinetsplannen te vragen. ‘Bent u in de race om wethouder Aboutaleb op te volgen?’

1) Wethouder Asscher noemt de plannen van het nieuwe kabinet Balkenende- Bos om achterstandswijken aan te pakken ‘een verademing’ ten opzichte van het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren. Ben u ook zo positief?
Jazeker, de ambitie van het nieuwe kabinet om van achterstandsbuurten prachtbuurten te maken is veelbelovend. De laatste jaren kreeg een stad als Amsterdam steeds minder geld voor stedelijke vernieuwing, terwijl we daarmee de stad juist beter leefbaar kunnen maken.

2) De Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf (tevens oud-minister van grotestedenbeleid) noemt de toon van de kabinetsplannen voor de achterstandswijken ‘een beetje bevoogdend’. ‘Alsof de gemeenten zelf niet kunnen nadenken’. Deelt u die mening?
Nee, die mening deel ik niet. In het akkoord staat juist beschreven dat het in die wijken om mensen gaat en geeft bewoners ruimte voor eigen initiatieven. En de gemeenten hebben volgens de tekst in het akkoord een coördinerende rol en met de corporaties worden geen vrijblijvende afspraken gemaakt. De plannen zijn ambitieus, want men wil voor de zomer met een actieplan komen voor de probleemwijken.

3) Het nieuwe kabinet wil van probleemwijken ‘prachtwijken’ gaan maken en stelt daarvoor dus extra geld beschikbaar. Welke extra investeringen zou Amsterdam kunnen doen dankzij deze plannen?
Dit geld is bij uitstek geschikt om door de aanpak van wijkverloedering de tegenstelling tussen arm en rijk tegen te gaan. Met geld van het rijk kunnen we de een aantal wijken in Amsterdam langdurig en intensief verbeteren. Daarbij kan je denken aan sloop, nieuwbouw en renovatie van gebouwen, maar ook aan investeringen in onderwijs, werkgelegenheid, veiligheid en cultuur in die wijken. Daarmee wordt de leefbaarheid in die wijken aanzienlijk verbeterd.

4) Het aanpakken van achterstandwijken is voor de PvdA een belangrijk onderwerp. Zo belangrijk zelfs dat vermoedelijk succes-wethouder Aboutaleb hiervoor wordt weggeplukt uit Amsterdam om in Den Haag minister voor Integratie en Volkshuisvesting te worden. Ik kan mij voorstellen dat u hier gemengde gevoelens over heeft.
Natuurlijk, het is altijd jammer als er iemand vertrekt die erg goed is. Tot nu toe is mij nog niet bekend dat Aboutaleb is gevraagd, hoewel zijn naam natuurlijk al wel wordt genoemd. Ik hoop dat hij voor Amsterdam behouden kan blijven, maar als hij de goede dingen die hij voor de stad Amsterdam doet en heeft gedaan voor het hele land kan doen is dat ook prachtig.

5) Tot slot een persoonlijke vraag: bent u in de race om Aboutaleb op te volgen als wethouder wanneer hij naar Den Haag vertrekt?
Neen