9 februari 2007

Antwoord PvdA op 'Canalparade-Puberboot'

Beste Frank van Dalen, (klik hier voor zijn brief)

Hartelijk dank voor je brief. Er zijn een aantal redenen die je aandraagt voor het laten meevaren van jongeren onder 16 op een boot tijdens de Canal Parade. Ik ben het met je eens dat het goed is dat jongeren al vroeg hun geaardheid bekend maken. Je geeft aan dat deze jongeren vanaf 11 jaar tot 17 jaar willen graag meevaren op de Canal Pride en daarom zou je ze dat volgens het COC ook toe moeten staan.

De Canal Pride is wat mij betreft niet in alleen een puur cultureel evenement. Het is een mix van een dance-event en het op de kaart zetten van homoseksueel zijn als normaal onderdeel van onze maatschappij. Het laat zien hoe geëmancipeerd Nederland, met Amsterdam voorop, nu is.

Een seksueel tintje is inherent verbonden aan een dance event voor personen boven de zestien en dus ook aan de Canal Parade. Er zijn meer (dance)evenementen die zijn te vergelijken met de Canal Parade, maar waar het dan niet gaat om bevordering van homo emancipatie. Ik noem bijvoorbeeld een Love Parade in Berlijn of een danceparade in Rotterdam. Ook hier zie ik jongeren onder zestien liever niet op praalwagens staan, waar DJ’s opzwepende (en leuke) muziek draaien.

De reactie van burgemeester Cohen vind ik niet overtrokken. Het is goed dat de overheid jongeren op een kwetsbare leeftijd wil beschermen. En dat is volgens mij ook de eerste reactie van de burgemeester geweest. Hij wilde weten wat er precies werd georganiseerd en wie daar aan mee deden. Inmiddels is er een goed gesprek geweest met het COC, waar uit is gekomen dat de boot wordt begeleid door de ouders van de kinderen. Daarmee is ook duidelijk dat de eerste verantwoordelijkheid bij de ouders zelf ligt.

Hartelijke groet,

Manon van der Garde

  • Klik hier voor de brief van Frank van Dalen