7 februari 2007

'Gehandicaptenvervoer moet beter'

De PvdA Amsterdam maakt zich zorgen over het vervoer van gehandicapten van en naar zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en speciaal onderwijs. PvdA woordvoerder Zorg, Jesse Bos, zal daarom op de eerstvolgende raadsvergadering (14 februari) mondelinge vragen stellen aan het college. Jesse Bos wil dat het college haar nek uitsteekt voor de mobiliteit van alle kwetsbare Amsterdammers.

De aanbesteding van het gehandicaptenvervoer is voor het grootste deel overgedragen aan de gemeente. Gehandicaptenvervoer van en naar zorginstellingen valt echter onder de verantwoordelijkheid van de zorginstellingen zelf. In Amsterdam verzorgt Connexxion het gehandicaptenvervoer in opdracht van de gemeente. De zorginstellingen zijn voor hun deel van het gehandicaptenvervoer echter ook deels afhankelijk van Connexxion.

Jesse Bos: “De gemeente voert, zoals afgesproken, de druk op om deze vervoersmaatschappij te dwingen gehandicapten op tijd op te halen. Er wordt zelfs gedreigd met boetes. Zelfs dan gebeurt het nog dat ouders gemiddeld anderhalf uur moeten wachten voordat hun kind wordt opgehaald. Nu wordt duidelijk dat kleinere zorginstellingen, die ook afspraken hebben lopen met Connexxion, nog veel minder een vuist kunnen maken dan de gemeente.”

De druk van de gemeente kan er toe leiden dat het gehandicaptenvervoer van de gemeente langzaamaan aan het verbeteren is, maar het vervoer van en naar zorginstellingen lijkt hieronder te lijden. Ook dit gehandicaptenvervoer betreft zeer kwetsbare inwoners van Amsterdam. De personen die van dit vervoer gebruik maken wachten soms meer dan anderhalf uur voordat de busjes komen voorrijden. Volgens Jesse Bos zou de gemeente moeten overleggen met de zorginstellingen. Er kan dan worden gekeken of een gezamenlijk optreden van gemeente en zorginstellingen richting de vervoerder kan leiden tot een beter en accurater gehandicaptenvervoer voor alle kwetsbare Amsterdammers.