31 januari 2007

'Kan deze rooie snol smoeltje dichtlaten?' Wakker nederland weet wel raad met Manon van der Garde

January 20, 2007

BYLINE: MARCEL WIEGMAN
DE VVD IS BOOS. Manon van der Garde, fractievoorzitter van de Amsterdamse PvdA, heeft iets lelijks gezegd over de koningin. Zo’n buitenkansje laten de liberalen natuurlijk niet lopen. ‘Na een jaar lang allerlei plannen te hebben uitgestort over de hoofden van de Amsterdammers lijkt de stemmingmakerij de fractievoorzitster nu helemaal te pakken te hebben,’ tikt VVD-raadslid Huub Verweij het balletje keurig in op zijn weblog.

Gelukkig, het gaat weer ergens over in de Amsterdamse politiek.

Wat is er aan de hand? Van der Garde hield vorige week een praatje op de nieuwjaarsreceptie van het Nieuw Republikeins Genootschap, waarvan ze – heel gewaagd – ook nog eens openlijk lid is. Ze stelde voor Hare Majesteit ook het laatste beetje macht af te pakken dat haar van rijkswege is toegekend. De monarchie zou moeten worden omgebouwd tot pure ceremonie.

Dus: er worden geen wekelijkse kopjes thee meer gedronken met de minister-president. En geen paleisgeheimen meer rond de formatie van het kabinet, maar een openbaar debat in de Tweede Kamer. Geen handtekening van Beatrix meer onder benoemingen, wetten en besluiten en een verbod op het lidmaatschap van de Raad van State voor leden van het koninklijk huis.

Heel beschaafd, eigenlijk. Beatrix mag gewoon blijven van de sociaaldemocraat. De guillotine komt er niet eens aan te pas.

Niet dat Van der Garde er rouwig om zou zijn als Nederland een republiek wordt, maar, ja, het volk… "In een democratie moeten we ons ook de vraag stellen wat de bevolking wil. En het volk wil wel een monarchie."

De volksvertegenwoordiger: "Het is een misvatting om te denken dat men vanzelf zal inzien dat de monarchie een verouderd stelsel is. Alleen is een republiek nu niet haalbaar. Dus moet je kijken wat wel kan. Want voor je het weet zit er weer een PvdA-minister in de regering die een Oranje-crisis moet oplossen."

En: "Volgens mij wil het volk alleen de ceremonie, terwijl het koningshuis nu wel veel macht heeft."

Altijd fijn dat ze bij de PvdA zo goed weten wat het volk wil. Maar veel beter weten ze dat natuurlijk bij dagblad De Telegraaf. De krant van wakker Nederland riep zijn lezers deze week op om te reageren op ‘het orakelen’ van Van der Garde.

Smakelijke berichten uit de onderbuik van ons prachtland:

‘Wat een geouwehoer van die linkse doos.’

‘Theemuts.’

‘Dom wijf.’

‘Vieze linkse rukker.’

‘Stomme rooie trut.’

‘Lekker slim om zoiets te zeggen. Je kunt net zo goed voor de trein gaan liggen.’

‘Hier ligt een mooie taak voor Wouter Bos om die grootbek even de mond te snoeren.’

‘Waar gaan we met z’n allen heen als we dit soort zieke mensen toelaten in de politiek.’

‘Tja mevrouw, sommige landen worden bekritiseerd omdat ze bepaalde linkse elementen uit de weg ruimen. Maar met deze uitspraken ben ik wel heel erg voor dit soort maatregelen.’

‘Kan deze rooie snol haar smoeltje voortaan dicht laten? Al deze linkse machtswellustelingen, die zich overal mee willen bemoeien, kunnen er slecht tegen dat er functies zijn die ze nooit kunnen pikken.’

‘Nog even en ze willen de koningin ruilen voor een moslim.’

En dan komt dus de echte Volkspartij in actie, die voor de Vrijheid en de Democratie. Want waar geklaagd wordt over de PvdA valt voor de VVD altijd wat te halen.

Stemmingmakerij.

Verweij: ‘Lekker de koningin even op de plaats zetten, want daar ben je voor gekozen Manon. Het maakt mij niet zo veel uit hoe je denkt over het koninklijk huis, maar om als fractievoorzitter van de PvdA dit soort uitspraken te doen impliceert haast dat je een officieel standpunt van de partij vertegenwoordigt. Ben benieuwd of we daar nog meer van gaan horen.’

Ach, sociaaldemocraten en de monarchie. Lodewijk Asscher, destijds fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, stelde al eens voor het geld voor de viering van het 25-jarige ambtsjubileum van Beatrix te gebruiken om groepen criminele hangjongeren aan te pakken. Want wat was, aldus Asscher, nou een mooier cadeau voor de koningin dan een veilige stad?

Kreeg nog zijn zin ook.

Misschien een ideetje voor het vervolg van de discussie: wordt het geen tijd het paleis op de Dam terug te eisen als stadhuis?

MARCEL WIEGMAN