25 januari 2007

Beste Eric, over het nieuwe kabinet

Hartelijk dank voor je brief over het kabinet. Je vraagt me wat ik vind van het nieuwe kabinet, nu de ‘gedroomde coalitie’ van PvdA, GroenLinks en de SP geen doorgang kan vinden.

Laat ik voorop stellen dat ik het ontzettend jammer vind dat de SP en GroenLinks de regeringsverantwoordelijkheid niet aandurven. De SP wilde wel praten, maar niet onderhandelen en GroenLinks heeft niet eens de moeite genomen om aan te schuiven, echt heel jammer. Dat doet de Amsterdamse GroenLinks gelukkig anders.

Dat neemt niet weg dat die koudwatervrees van de andere linkse partijen je confronteert met weinig keuze. Er blijft naast de SP en GroenLinks maar één grote partij over die wel een socialer beleid wil. Dat is de Christenunie. Zal de hemel met de Christenunie op de aarde neerdalen? Ik heb geen idee hoe de hemel eruit ziet, of die überhaupt wel bestaat, dus ik wacht nog even met te wensen dat die op de aarde neerdaalt. Ik denk wel dat dit een veel socialer kabinet wordt dan het vorige kabinet. Ik denk ook dat dit kabinet meer aandacht gaat hebben voor de grote steden dan het vorige kabinet. Minder aandacht is namelijk bijna onmogelijk.

Wat moet er gebeuren in Amsterdam? In ieder geval moet in de komende jaren de 15 miljoen euro die op armoedebeleid is bezuinigd en heeft bijgedragen aan de stormachtige groei van de voedselbanken weer deze kant opkomen. Meer geld voor gezinsinterventie, meer geld voor werkgelegenheid en meer geld voor compensatie van de gestegen kosten van de nieuwe ziektekostenverzekering. Die zullen er ook komen, daar ben ik er zeker van.

Ik ben het daarnaast met je eens dat er inderdaad bonussen moeten komen voor politieagenten, verplegers en leraren. Zulke bonussen moet je kunnen onderbouwen. Daarom pleitten wij voor een onderzoek naar de vraag of die werkdruk in Amsterdam nu inderdaad zo groot is. Dan heb je in toekomstige debatten ook een poot om op te staan. We pleitten bovendien voor een bonus, gekoppeld aan de topopleidingen voor bijvoorbeeld leraren. Die kan op dit moment al door schoolbesturen worden toegekend, maar er is jammer genoeg geen geld voor vrijgemaakt uit Den Haag. Op dit moment worden er dus nauwelijks bonussen toegekend aan leraren. Door geld van het nieuwe kabinet moet dat veranderen.

Tenslotte zijn we niet voor niets de partij van Kinderen Eerst. Er moet extra aandacht en geld naar jeugdzorg, onderwijs, kinderopvang, stagebegeleiding en banen voor starters. Een paar concrete punten: betere begeleiding van jongeren, zodat er minder schooluitval komt, dat kost geld. Het opzetten van schuldhulpverlening voor jongeren, dat kost ook geld. En dan tenslotte, niemand onder 27 een uitkering, die moeten aan het werk of naar school en ook de trajecten die daarvoor moeten zorgen kosten geld. Dit geld moet er komen, ook vanuit het nieuwe kabinet.

Dan wat betreft de vertrutting. Daar heb ik een hekel aan, zoals je weet. Je moet aan de andere kant de stad wel leefbaar houden, dat zijn jullie met ons eens. Het is grappig dat de meeste problemen qua vertrutting bij de gemeente zelf liggen. Daar gaan we zelf over, en daar zullen we het debat over voeren in de raad. Ik verwacht niet dat de Kalverstraat met de Christenunie in het kabinet op zondag wordt gesloten, of dat de Albert Heijn op de Jodebreestraat niet meer tot 22.00 open mag zijn. Maak je daarover dus niet al teveel zorgen.

Ben ik dan gelukkig met het toekomstig kabinet? Wel, ik zie het zo: we hadden een rechts kabinet dat de sociale agenda links liet liggen. Nu komt er een kabinet waarvan twee partijen de toenemende armoede en tweedeling in Nederland echt aan het hart gaan. Wouter Bos heeft bovendien bij de gemeenteraadsverkiezingen een contract met de PvdA’ers in grote steden gesloten. Daar staan belangrijke punten in, zoals aandacht voor armoede en tweedeling in de steden. Nee, ik verwacht niet dat het komende kabinet de grote steden geheel links laat liggen, zoals de afgelopen vier jaar is gebeurd. En daar word ik als sociaal-democraat gematigd gelukkig van.

Hartelijke groet,

Manon van der Garde
Fractievoorzitter PvdA
www.manonvandergarde.nl