9 januari 2007

Zijn Stemcomputers nu wel veilig?

Over de Sdu-stemcomputers – die ook in Amsterdam werden gebruikt – hebben we 3 maanden geleden gesproken toen minister Nicolai van Bestuurlijke Vernieuwing deze stemcomputers heeft afgekeurd vanwege hun afluisterbaarheid. Sdu-stemcomputers stralen radiosignalen uit, waardoor makkelijk was af te lezen – op tientallen meter afstand – wat iemand heeft gestemd. Sdu heeft hun de stemcomputer zo ingepakt dat de straling nu niet meer dat 5 meter is. AIVD heeft afluisterbaarheid van de Sdu-stemcomputer getest en tot conclusie gekomen dat afluisterbaarheid verholpen is.

De Sdu-stemmachine moet nu nog de TNO-keuring doorlopen. De eisen waaraan een stemcomputer in Nederland moet voldoen, stammen uit 1997 en zijn volstrekt ontoereikend. In de computerwereld is tien jaar een hele lange tijd. In die jaren ontdekten we bijvoorbeeld net internet. "In de eisen staat immers helemaal niets over beveiliging of bestendigheid tegen fraude en manipulatie", zeggen mensen van ’Wij vertrouwen de stemcomputers niet’. "De eisen gaan voornamelijk over elektrische veiligheid: dat je er geen schok van krijgt. Over draadloze modems staat bijvoorbeeld helemaal niets in de eisen: alles mag.

Na het bekend worden van de uitkomst van de TNO-keuring zal de minister beslissen over het al dan niet opheffen van de schorsing van goedkeuring van de Sdu-stemmachines. De vraag of de nodige aanpassingen tijdig voor de verkiezingen van 7 maart kunnen worden uitgevoerd, zal hierbij een rol spelen, schrijft de minister op de website.

De minister weet dat de eisen niet meer voldoen en heeft daarom een commissie ingesteld die expliciet moet gaan kijken naar de beveiliging van de stemcomputers. De onafhankelijke commissie staat onder leiding van mr. F. Korthals Altes. Voor de verkiezingen van 2010-2011 moet een vernieuwde verkiezingsprocedure zijn geïmplementeerd.

Mij lijkt verstandig dat we met potlood blijven stemmen totdat we waterdichte eisen hebben waaraan een stemcomputer moet voldoen en totdat die computers op basis van die eisen aangepast zijn.