27 december 2006

Beste Manon, over de kleine initiatieven

Beste Manon,

Dank je voor je felicitatie vanwege mijn uitverkiezing tot beste raadslid van Amsterdam. Je zult begrijpen dat ik deze titel een hele eer vind en dat het me alleen maar meer energie en lol geeft in het werken aan een beter, mooier, ambitieuzer en liberaler Amsterdam. Inderdaad door fel en kritisch te zijn, maar ook door het College de verdiende waardering te geven als het met goede voorstellen komt. En ook door vooruit te kijken en me te richten op de problemen van de toekomst. Overigens kan ik je in dat kader de boeken van trendwatcher Adjiedj Bakas, inderdaad ook een VVD’er, absoluut aanraden.

Je schrijft in je brief dat we eens positief naar de wereld moeten kijken. Volgens mij is dat iets wat de VVD –en zeker in Amsterdam- vaak doet. Mijn verhaal voor de algemene beschouwingen (bij de begroting) was bijvoorbeeld een ambitieuze boottocht door het Amsterdam van 2015. Met opgeknapte wijken in West, diverse fantastische economische en educatieve projecten op de Zuidas, nieuwe toonaangevende gebouwen op het gebied van sport (nieuw Olympisch Stadion in aanbouw) en cultuur (Nationaal Historisch Museum aan de IJoevers) en natuurlijk de voltooide Noord/Zuidlijn; een ongekende superinvestering in het OV. Ik zou graag zien dat jij en jouw fractie me de komende jaren gaan steunen om dit ambitieuze toekomstbeeld te verwezenlijken.

Jou wil ik in ieder geval steunen als het gaat om het stimuleren en waarderen van diverse kleine initiatieven. Eén van de leukste aspecten van het raadslidmaatschap vind ik om minimaal wekelijks op bezoek te gaan bij allerlei organisaties in de stad. In het kader van ‘Meer straat, minder raad’ treedt de VVD meer dan ooit in contact met alle Amsterdammers en dan kom je uiteraard vaak van die mooie initiatieven tegen die ervoor zorgen dat Amsterdam de fantastische stad is die het is.

Jij noemt Oemnia en gelukkig niet Marhaba, een project waarbij de traditionele scheiding van kerk en staat terzijde wordt geschoven en waarbij –hoewel PvdA en GroenLinks in grote getalen hebben voorgestemd- volgens Het Parool de helft van jouw fractie net als de VVD ook grote vraagtekens plaatst. Maar naast Oemnia zijn er natuurlijk veel meer initiatieven te prijzen. Zoals Young Designer & Industry en Amsterdam Creativity Exchange, twee Amsterdamse initiatieven om talent op het gebied van creativiteit in het algemeen (ACX) en in het bijzonder mode en ontwerpen (YDI) bijeen te brengen. Maar ik denk ook aan de ondernemende vrouwen van Czaar Bazaar, die het heft in eigen handen hebben genomen door (voornamelijk) allochtone vrouwen te ondersteunen bij het starten van hun onderneming.

Ikzelf en/of mijn fractiegenoten gaan met plezier naar dit soort initiatieven en het levert ons eerder energie op dan dat het energie kost. Ook de komende tijd zal de VVD deze initiatieven steunen en zich hard blijven maken voor alle Amsterdammers die iets van hun leven willen maken. En het mooie is dat dit vaak niet eens met (veel) subsidie of overheidsgeld hoeft. Alleen al door de regeldruk te verminderen, randvoorwaarden goed te faciliteren en aan te geven waar mensen aan toe zijn, kun je al ver komen.

Tot slot van deze laatste brief van 2006 wil ik je hele fijne Kerstdagen en een mooie start van 2007 wensen. Laten we hopen dat het ook een mooi politiek jaar wordt, waarin op een constructieve wijze door de PvdA en de VVD wordt samengewerkt en waarin we samen veel voor de stad kunnen betekenen!

Hartelijke groeten,

Eric

www.ericactueel.nl