20 december 2006

Begroting: Meer geld voor Kunst en Jongeren

Jong !
Samen met de fracties van GroenLinks en de SP heeft de PvdA een amendement ingediend over extra investeringen voor jongeren in de buurt. Dit amendement is met een ruime meerderheid aangenomen. Ruim € 130.000 wordt extra ingezet voor meer jongerenwerkers en activiteiten voor jongeren. In overleg met buurtbeheergroepen wordt dit budget ingezet, te starten in buurten waar veel jongeren wonen en weinig voorzieningen voor jongeren zijn, bijvoorbeeld de Van der Kunbuurt. Tevens wordt er in het stadsdeel gestart met een huiskamerproject, waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en begeleiding bij bijvoorbeeld huiswerk kunnen krijgen. Meer jongerenwerkers betekent meer investeren in jongeren en betere contacten, zodat eventuele overlast die bewoners soms ervaren verminderd.
Het amendement van de PvdA, waarin de PvdA voorstelt een jongerenfonds op te richten is niet aangenomen door de deelraad. De PvdA is hierover teleurgesteld. Volgens de PvdA was dit een mooie gelegenheid geweest jongeren meer te betrekken bij hun eigen buurt en de politiek.

Amendement Jong !
Amendement Goed idee: Jongerenfonds

Kunst
Samen met de fractie van Meerbelangen heeft de PvdA een amendement ingediend om extra te investeren in Kunst en Cultuur. Dit amendement is met ruime meerderheid van stemmen aangenomen. € 50.000 wordt toegevoegd aan het budget Kunst en Cultuur in Oost-Watergraafsmeer. Van dit budget wordt het Polderlicht in 2007 gesubsideerd, een kunstenaarsinitiatief dat eens in de twee jaar plaats vindt in het Polderweggebied. Ook krijgt het Grafisch Werkcentrum een overbruggingssubsidie, waardoor zij uit de financiele problemen zijn. Voor het Badhuistheater is een budget gereserveerd, zodat ook deze belangrijke culturele voorziening kan blijven bestaan.
Tenslotte is er een budget toegevoegd voor veiligheidsbevorderende maatregelen voor culturele instellingen en instellingen op het gebied van sport. Hierdoor kan onder anderen een subsidieaanvraag van Outline gehonoreerd worden.

Amendement Meer Kunst
Amendement Badhuistheater
Amendement Veilig Kunst en Sport

Intercultureel Vrouwencentrum De Bloem
Samen met de fractie van GroenLinks heeft de PvdA een amendement ingediend waarin Intercultureel vrouwencentrum de Bloem een subsidie ontvangt. De Bloem is een succesvol initiatief. Vrouwen uit de buurt vanuit allerlei culturen ontmoeten elkaar en houden bijeenkomsten rondom verschillende thema’s.

Amendement Laat De Bloem bloeien

Dappermarkt
De tarieven van de Dappermarkt gaan stijgen. De marktkooplieden zullen meer moeten betalen voor een levendige en vitale markt. De PvdA vindt de Dappermarkt belangrijk voor het stadsdeel en de stad Amsterdam. Het uitgangspunt moet zijn het realiseren van een kostendekkend tarief. De PvdA vindt het redelijk dat vaste marktkooplieden die nu 3 dagen betalen en voor meer dagen staan, per stadag gaan betalen. Het onderverhuren van marktplaatsen moet hard aangepakt worden. De PvdA vindt een stijging van meer dan 40% teveel. Een amendement om de stijging te halveren en niet meer te laten stijgen dan 20% is op initiatief van de PvdA aangenomen.

Amendement Dappermarkt