Door op 23 december 2013

Gemeente zet grote stappen in terugkrijgen 188 miljoen

De PvdA Amsterdam is blij dat de gemeente grote stappen zet  in het terugkrijgen van de ten onrechte uitgekeerde 188 miljoen euro aan woonkostenbijdrage. Vandaag kon wethouder Pieter Hilhorst de gemeenteraad melden dat inmiddels 184 van de 188 miljoen euro terug is.  Ook is de correcte woonkostenbijdrage aan vrijwel alle Amsterdammers die hier recht op hebben overgemaakt.  Met een klein groepje mensen wordt nog een regeling getroffen. In de meeste gevallen gaat het om mensen waarop de gemeente nog een vordering heeft.

De afgelopen dagen is er hard gewerkt om het geld van de gemeente terug te krijgen en om te zorgen dat mensen niet in de problemen komen. Er zijn veel huisbezoeken afgelegd. De gemeente is hierbij streng tegen mensen die moedwillig geld hebben weggesluisd,  maar coulant tegen mensen die dit niet hebben gedaan. Als zij in de problemen zijn geraakt, worden er terugbetalingsafspraken gemaakt.

Een groep welwillende Amsterdammers kwam in de problemen, doordat ze het geld zelf hadden teruggestort en ook een herstelbetaling werd gedaan. Deze groep is inmiddels geslonken tot 12 mensen. Met hen allemaal heeft de gemeente contact en zijn er afspraken gemaakt. Inmiddels is ook bekend dat KPMG een extern onderzoek zal uitvoeren naar de oorzaak van deze fout.