19 november 2006

Tweede Kamer: Niet bouwen op onze sportvelden !

Een succesvolle lobby
Op 30 oktober is kamerbreed (PvdA-CDA-SP-GL) een motie ingediend, waarin de minister verzocht wordt het contract tussen de gemeente Amsterdam en NS ongedaan te maken. De motie is aangehouden en er wordt pas door de nieuwe kamer over gestemd. In de kamercommissie heeft de minister gezegd het uit te zoeken. Minister Peijs moet nu beslissen over de bouw van een reeks stations in de regio Amsterdam, waaronder het station Watergraafsmeer. Deze motie is het resultaat van anderhalf jaar lobbyen in de Tweede Kamer.

Het stadsdeel en onze PvdA fractie en afdeling hebben zich altijd verzet tegen de bouw op de zes sportvelden in Middenmeer-Noord (bij TOG en Zeeburgia). Het mag duidelijk zijn dat wij ons best hebben gedaan dat deze motie er ging komen. Wij hebben geen bezwaar tegen een station en het bouwen van woningen. Amsterdam heeft behoefte aan woningen, dat mag duidelijk zijn. Alleen niet op die plek. Maar het meest onverteerbare bij dit alles is dat B&W van Amsterdam (onder wethouder Duco Stadig) besloten om het contract voor het bouwen van woningen op de sportveldenvelden aan te bieden aan NS-Vastgoed, alleen maar om het stoppen van de treinen op het toekomstige “Station Watergraafsmeer” mogelijk te maken.

Hoe ging ons lobbyen?
Het meest vruchtbare bezoek was in juni j.l aan de kamerleden Co Verdaas en CDA-er Eddy van Hijum. Kijkend op de kaart kon ik samen met CDA deelraadslid Tim Stok uitleg geven over de gemiste kansen m.b.t. het gemeenteraadsbesluit. Het was veel beter geweest om station Muiderpoort ‘om te bouwen’ tot een station Sciencepark, in combinatie met het verlengen van tram 3 door de Molukkenstraat naar het Sciencepark. Dit zou getuigen van een goede visie op en een juiste investering in de bereikbaarheid van het Sciencepark. Dat zou een mooie en “smart oplossing” zijn. De nieuwe laan in het Sciencepark biedt overigens al voldoende ruimte voor een tramlijn! Maar het meest verontrust waren Co en de kamerleden over de deal van B&W en NS over “het stoppen”.
Wijnand Duyvendak (Groen Links) had zich in het verleden al tegen dit overbodige Sciencepark Station verzet en steunde onze visie. Uiteindelijk diende Ada Gerkens de gezamelijke motie in.

Voor het stadsdeelbestuur, en zeker als PvdA bestuurder, is het pijnlijk tegen het besluit van de Gemeenteraad en B&W in te gaan. Dat doe je alleen als er van overtuigd bent dat er een slecht besluit is genomen. Het was beter geweest al de gemeenteraad iets langer had nagedacht; uitbouwen van Station Muiderpoort en verlengen van Lijn 3.
Wij kunnen er niet mee akkoord gaan dat het Sciencepark wordt gepromoot ten koste van bouwen op de sportvelden. Dat vindt vrijwel de gehele deelraad. Nu is het wachten op wat de minister gaat doen.

Lees hier de ingediende motie