11 november 2006

’Maak hier duurzame topstad van’

Wie erin slaagt zich als eerste als milieustad te presenteren, zal voor bedrijven de beste vestigingsstad worden, zegt PvdA-raadslid Frank de Wolf, tevens viroloog. Morgenochtend praat hij met grote bedrijven over het plan Amsterdam als duurzame stad te promoten.

Wat is het plan?
“We denken aan vier groene regio’s. Amsterdam-Noord moet zorgen voor de groene noordoever van het IJ. Shell investeert er veel in milieu en wij hopen dat daar nog wat bedrijven omheen zullen komen.”

En verder?
“De Zuidas kenmerkt zich door groene consultants. ABN Amro en KPMG specialiseren zich bijvoorbeeld in het maken van milieuverslagen. Banken kunnen groene ondernemers aantrekkelijker leningen verstrekken. Duurzaamheid wordt een essentieel onderdeel van het zaken doen. Mogelijk kun je als vervuiler straks geen geld meer lenen of geen verzekeringen meer sluiten.”

West?
“In Amsterdam-West proberen we Ecoport te maken. Schone technieken voor traditioneel vuil werk. Amsterdam neemt al het voortouw met de relatief schone AVI-West, waar afval en rioolslib worden verbrand. Amsterdam kan ook de schoonmaker van de wereld zijn. Het incident met gifschip Probo Koala is zo’n beetje het omgekeerde van wat je nastreeft.”

Wat is de vierde regio?
“Schiphol. Omdat de luchthaven in het dichtstbevolkte deel van het land ligt, stellen we er de strengste geluids- en uitstooteisen aan. Schiphol heeft ook een lijst verouderde vliegtuigen die hier niet meer mogen landen. Op die weg moet je doorgaan.”

Dat is niet zo erg nieuw allemaal.
“Wij in Amsterdam zijn niet snel onder de indruk van onze eigen prestaties. Maar je kunt wat je goed doet, wel verbeteren en rondtoeteren.”

Een voorbeeld?
“In Berlijn rijdt een bus op waterstof. De website loopt over van enthousiasme. Studenten op internet zien Berlijn als milieustad. Toevallig hebben wij in Amsterdam, ook bij wijze van proef, vier van dat soort bussen in de binnenstad rijden. Alleen weet niemand in het buitenland dat.”

Zien ondernemingen iets in een duurzame stad?
“Wij waren enkele weken geleden bij de presentatie van het boek en de film door oud-vicepresident Al Gore van de Amerikaanse stichting Global Reporting Initiative in het Okurahotel. Wat ons duidelijk werd – behalve dat klimaatverandering met de stijgende zeespiegel Amsterdam bedreigt – is dat milieu hoog op de agenda staat. De Amerikanen doen voor het eerst mee.”

Dat zijn lippendiensten.
“Wij hebben van grote bedrijven begrepen dat zij ervan overtuigd zijn dat ze steeds milieuvriendelijker zullen moeten werken. Als je van Amsterdam een topstad wilt maken, moet je je dat thema eigen maken. Onze wethouder die over bedrijven gaat, Carolien Gehrels, is er morgen ook en zal deze zaak trekken. En ze weet als oud-consultant van Berenschot waar ze over praat.”