30 oktober 2006

Stemcomputers niet veilig. Wat nu?

PvdA en GroenLinks stellen vragen aan burgemeester.

Vandaag heeft minister Nicolai van Binnenlandse Zaken en Bestuurlijke Vernieuwingen bekendgemaakt dat stemmen met de SDU stemcomputer niet veilig genoeg is. De PvdA en GroenLinks in Amsterdam zijn benieuwd naar de beweegredenen van de minister om in 35 gemeenten het stemmen per Sdu-computer te verbieden.

Minister Nicolai wil dat Amsterdam op een andere manier gaat stemmen. Dat zou kunnen met potlood. Als stemmen met de Sdu computer niet veilig en geheim blijkt te zijn, kunnen PvdA en GroenLinks deze beslissing alleen maar ondersteunen. Zonder betrouwbare verkiezingen, geen democratie. Het stemmen moet controleerbaar, transparant en veilig zijn, zodat mensen het stemproces kunnen vertrouwen. Er zijn twijfels over de veiligheid van stemcomputers en dat kan het vertrouwen in het stemproces ondermijnen.

De PvdA en GroenLinks in Amsterdam zijn al langer bezig met de stemcomputers. Sabina Gazic en Jeanine van Pinxteren hebben al eerder hun bezorgdheid uitgesproken. Ook hebben zij een interpellatiedebat aangevraagd. Deze wordt woensdag 1 november in de Gemeenteraad behandeld.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van de computers, maar de gemeente Amsterdam heeft ook een eigen verantwoordelijk in haar hoedanigheid van organisator van de verkiezingen.

De minister zegt dat de gemeenten optimaal worden ondersteund, maar wat betekent dit in de praktijk? PvdA en GroenLinks willen in de Gemeenteraad van woensdag 1 november dan ook een aantal vragen aan de burgemeester stellen over de verkiezingen, de kosten en de verantwoordelijkheden.