Masterclasses Klimaatbeleid
Amsterdam Zuidoost werkt aan het klimaat. Dat is niet zo algemeen bekend maar wel erg belangrijk. Lokaal klimaatbeleid is voor vele nieuwe politici een vrij onbekend terrein waar niet meteen de aandacht naar uit gaat. Van de week ben ik met mijn dochters naar de film van Al Gore geweest. Zijn boodschap is duidelijk. Wij, alle mensen op de wereld, zitten met een serieus probleem. De opwarming van de aarde. In de documentaire toont hij aan dat er een heel duidelijk verband bestaat tussen het gehalte aan CO2 in de atmosfeer en de temperatuur op de aarde. In de ijstijden was er weinig CO2 in de atmosfeer en daar tussen in (de interglaciale perioden) heel veel CO2. De grafiek die Al Gore laat zien gaf die correlatie perfect aan, als de temperatuur op aarde stijgt veel CO2 als die daalt minder CO2.
De laatste 150 jaar en met name de laatste decennia is er iets bijzonders aan de hand. De hoeveelheid CO2 op aarde is een veelvoud van wat er ooit is voorgekomen, ook in interglaciale perioden. Nog nooit is er zoveel CO2 in de atmosfeer geweest sinds het bestaan van de aarde. De film laat de gevolgen zien van deze statistiek, gletsjers die er decennia geleden nog aanwezig waren, zijn verdwenen, het ijs op Groenland en de Zuidpool smelt. Dat heeft directe gevolgen voor de rijzing van de zeespiegel. Als we niet ingrijpen zullen de lage delen van de wereld overstromen, inclusief delen van Nederland.
Vandaag kwam het Wereld Natuur Fonds met een alarmerend rapport dat zij bezorgd is over de toekomst van de aarde. Als we doorgaan met het huidige consumptieniveau dan hebben we 2 aardbollen nodig. Het grootste probleem is volgens het rapport dat de mens de natuur dusdanig belast dat die niet de kans krijgt om te herstellen.
Een groot serieus wereld probleem dus, maar wat kunnen wij in Amsterdam Zuidoost daaraan doen? Op de eerste plaats wijzen op wat we nu al doen, het ingezette beleid is veel beter voor het klimaat dan het alternatief van de oppositie. De PvdA is voor verdichtingbouw, i.p.v. de natuur buiten de lobben vol bouwen. Verlichtingsbouw is goed voor het klimaat omdat het veel minder CO2 uitstoot geeft. Mensen maken meer gebruik van het openbaar vervoer als je meer woningen bouwt bij vervoersknooppunten. Dat scheelt autokilometers. De oppositie is tegen verdichtingbouw, maar vergeet gemakshalve dat er tot 2030 ongeveer 150.000 woningen in de Noordvleugel moeten worden gebouwd. Dat is binnen of buiten de stad. Wij hebben gekozen om dat verstedelijkingsmodel te kiezen dat het beste is voor het milieu, met name een bijdrage kan leveren aan het klimaatprobleem. Dat wil zeggen zoveel mogelijk bouwen binnen de stad en de natuur daarbuiten zoveel mogelijk sparen.
Zuidoost doet ook mee aan een campagne om het klimaatbeleid hoog op de agenda te zetten, met name op de agenda van de nieuwe raadsleden. Daartoe worden er drie masterclasses georganiseerd. De eerste masterclass heeft als thema ”Uitgesproken duurzaam”, met excursie naar voorbeelden van energiebesparende maatregelen in de bestaande bouw en wat dat in de Amsterdamse situatie kan betekenen. De tweede masterclass heet als thema “rekenen” . Een oefening in onderliggende cijfers en getallen, zowel wat betreft volumes in maatregelen, prijzen en vermeden uitstoot. Aan de hand van voorbelden worden de mogelijkheden bekeken om kosten en CO2 emissies aanzienlijk te verlagen. De derde masterclass heeft als thema “Adaptatie Ruimte en Klimaat”. Het doel van deze masterclass is het klimaatbestendig maken van de ruimtelijke inrichting van Nederland. Ik roep alle raadsleden op om deel te nemen aan deze masterclasses.
Peter Bals
Woordvoerder ruimtelijke ordening PvdA