16 oktober 2006

Beste Manon. Over lastenverzwaringen

Beste Manon,

Totdat de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen begon, schreef ik met Lodewijk Asscher brieven over de Amsterdamse politiek. Ik ben blij dat wij de draad nu weer oppakken, want het is een goed middel om aan de Amsterdammer duidelijk te maken waar VVD en PvdA voor staan.

Ik heb vaak op het punt gestaan je een brief te schrijven. Bijvoorbeeld over de privatisering van Schiphol, je plan om het woord ‘allochtoon’ niet langer te gebruiken of je steeds terugkerende vijandige houding richting Den Haag. Over die onderwerpen wil ik het nu niet hebben. Wel over de lastenverzwaringen die het College de Amsterdammers wil opleggen, zoals bleek in de bezuinigingsplannen die het rood/groene college voor de zomer wilde doorvoeren.

Helemaal verbaasd was ik trouwens niet over de voorstellen om bijvoorbeeld de hondenbelasting en de tarieven voor bootjesbezitters te verhogen. In het programakkoord stond het namelijk al vaag: ‘Het nieuwe College streeft naar lage lokale lasten’. De VVD vindt dat te mager geformuleerd en wil dat de lokale lasten de komende jaren zeker niet omhoog gaan omdat er nog meer dan voldoende in eigen gemeentelijk vlees is te snijden om allerlei andere plannen van het college te financieren.

Dat was ook de strekking van jullie uiteindelijke reactie op de bezuinigingsplannen van het College, nadat de PvdA overigens in eerste instantie het College steunde. Kun je me toezeggen dat de PvdA ook in de toekomst de zijde van de VVD kiest als het College met voorstellen komt om de lasten te verhogen? Vele Amsterdammers zullen blij zijn met die toezegging, omdat het prettig is om te weten dat er niet allerlei linkse aanvallen op de portemonnee aankomen. Niet nu en niet direct na de verkiezingen, bijvoorbeeld bij de begroting 2007.

Het voorkomt ook onrust zoals GroenLinks-wethouder Van Poelgeest afgelopen maand veroorzaakte door alle bootjesbezitters een brief te sturen met het nieuws dat de tarieven voor hun bootje zwaar worden verhoogd (verdubbeld en soms verviervoudigd!!!). Inmiddels heeft de Gemeenteraad het onredelijke voorstel van wethouder Van Poelgeest gelukkig geblokkeerd en moest de wethouder de bootjesbezitters opnieuw aanschrijven. Knullig en dus te voorkomen wanneer PvdA en VVD samen overeenkomen dat er sowieso geen lastenverzwaring meer komt.

Ik hoor graag van je!

Met vriendelijke groet,

Eric

www.ericvanderburg.nl