28 september 2006

Term allochtoon toch niet taboe

Uit Het Parool
TON DAMEN

AMSTERDAM – Het woord allochtoon wordt in Amsterdam toch niet in de ban gedaan. De gemeentelijke instanties mogen het woord voorlopig gewoon gebruiken, ook in gemeentelijke stukken.

Alleen de twintig PvdA-raadsleden en twee D66-raadsleden waren voorstander van een richtlijn, de andere helft van de gemeenteraad vonden dit niet nodig. De stemmen zouden staken. Ook burgemeester Cohen was niet heel enthousiast over de PvdA-motie, maar wilde die overnemen noch afraden.

PvdA-fractieleider Manon van der Garde besloot uiteindelijk haar voorstel niet in stemming te brengen, met de nadrukkelijke bedoeling er later op terug te komen, als de raad over enige tijd alsnog tot hetzelfde inzicht komt als zij.

Deze toevoeging maakte haar collega Judith Sargentini van GroenLinks, coalitiepartner in het college, boos. “De PvdA suggereert dat wij niet snappen dat het woord stigmatiserend kan werken.”

“We hebben al heel wat woorden versleten: gastarbeider, vreemdeling, medelander, etnische minderheid, en nu is allochtoon een versleten begrip. Maar niet het woord is naar,” zegt Sargentini, “maar de ongeschreven definitie die we eraan verbinden, zoals geen geld, geen baan, geen opleiding, slechte taalbeheersing, andere mores en nog een ander kleurtje ook. Daar moeten we wat aan doen!”

De discussie, die tot een waterscheiding tussen de coalitiepartners leidde, werd in de wandelgangen door allochtone PvdA- en allochtone GroenLinks politici op hoge toon voortgezet.

Sargentini vond het wel positief dat Van der Garde onderstreepte dat het niet de bedoeling was het woord allochtoon om politiek-correcte redenen uit het vocabulair van het Amsterdamse stadhuis te schrappen. Integendeel, stelde Van der Garde, het is beter in sommige gevallen te zeggen dat het om Marokkaanse Amsterdammers gaat, dan de verhullende term allochtoon te gebruiken. “Het is ons doel dat we zeggen wat we bedoelen,” aldus Van der Garde.