28 september 2006

Ook laatste onderhoud Asscher en Zalm over verkoop levert niets op ; meerderheid volk steunt opstell

Uit HET PAROOL

Kans op overeenstemming over Schiphol is verkeken

Van een verslaggever

DEN HAAG – Het spoedonderhoud tussen de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher en VVD-minister Gerrit Zalm van Financien over de verkoop van Schiphol, is op niets uitgelopen.

Het kabinet houdt vast aan de verkoop van 49 procent van de aandelen. Een laatste poging om een doorbraak te vinden, gisteren in Den Haag op initiatief van Zalm, is mislukt en beide partijen hebben de komende weken weinig of geen mogelijkheid om elkaar weer te zien.

Het aanbod van Asscher voor een gezamenlijk onderzoek naar mogelijke oplossingen, waaronder de overname van aandelen van het rijk door Amsterdam, werd andermaal door minister Zalm van de hand gewezen.

De minister is vandaag vertrokken naar Singapore en volgende week gaat Asscher voor een werkbezoek naar Ghana. De laatste kans om eruit te komen is nu voorbij, zeggen de betrokkenen.

Volgens een onderzoek van Maurice de Hond krijgt de opstelling na Asscher en Amsterdam steun van ruim de helft van de Nederlanders. Een kwart vindt dat Amsterdam wel toestemming moet geven voor de verkoop van aandelen van de luchthaven aan derden en dat de stad hierover geen veto moet uitspreken.

Naarmate mensen dichter bij Schiphol wonen en meer last hebben van vliegtuiglawaai, zijn ze eerder tegenstander van privatisering. Van de mensen die in een straal van veertig kilometer rond de luchthaven wonen, vindt 72 procent dat Amsterdam een veto moet uitspreken.

Verder blijkt uit de peiling van De Hond dat vooral aanhangers van linkse partijen tegen verkoop van de luchthaven zijn. Van de VVD-stemmers zegt 46 procent dat Amsterdam toestemming moet geven, terwijl 31 procent steun geeft aan het verzet.

Onder de CDA-stemmers vindt de helft dat Amsterdam het verzet moet volhouden; een kwart van de CDA’ers meent dat de stad niet moet dwarsliggen.