28 september 2006

Zalm geeft strijd op


door BAS SOETENHORST

De privatisering van Schiphol is voorlopig van de baan. In de komende kabinetsformatie moet hierover een nieuw besluit worden genomen.

Dit zei minister van Financien Gerrit Zalm gisteren in een spoeddebat, waarin hij zijn nederlaag ruiterlijk toegaf.

De afgelopen jaren zette hij alles op alles om een minderheid van de aandelen van de luchthaven naar de beurs te brengen. Het parlement stemde daarmee in, maar Zalm had ook de instemming van Amsterdam nodig, dat als grootaandeelhouder een vetorecht heeft op de verkoop van aandelen.

De afgelopen maanden probeerde Zalm vergeefs een akkoord te bereiken met de Amsterdamse wethouder van Financien, Lodewijk Asscher (PvdA). Het linkse college vindt het echter onverstandig de luchthaven naar de beurs te brengen. Zalm gaat ervan uit dat Amsterdam eind deze maand op een aandeelhoudersvergadering een veto uitspreekt. Dat besluit zal hij voordragen voor vernietiging door de Kroon. Amsterdam zal hiertegen in beroep gaat bij de Raad van State. Die procedure kost maanden, waardoor de zaak pas na de verkiezingen van 22 november zal worden beslist.

Verder onderhandelen met Amsterdam is volgens Zalm zinloos. “De wethouder is zo flexibel als wat. Op een voorwaarde: dat er geen minderheidsprivatisering van Schiphol uit rolt.”

Asscher: “Zalm heeft zich de afgelopen maanden erg open getoond voor overleg. Zolang de uitslag maar van tevoren vaststond.”